‘Surstrømning’ Folketeatret, Hippodromen 2.6. 2017

Stol ikke på broderfolket, hvis det igen går galt for Danmark. Svenskerne serverer med et lumsk smil surstrømning for sagesløse, danske flygtninge.

Signe Barfoed og Lisbeth Knopper i ‘Surstrømning’ (Foto: Mingo Photo)

MANDDOMS-

PRØVEN

HINSIDAN

Stol ikke på broderfolket, hvis det igen går galt for Danmark. Svenskerne serverer med et lumsk smil surstrømning for sagesløse danske flygtninge.

Dramatikere: Gertrud Larsson og Åsa Asptjärn. Instruktion: Kasper Sejersen. Scenografi: Laura Rasmussen. Medvirkende: Signe Barfoed, Anders Brink Madsen, Hans Holtegaard, Holger Østergaard, Lisbeth Knopper, Camilla Gjelstrup og Morten B. Koch.

’Surstrømning’ spiller på Folketeatrets Hippodromen indtil 7. juni. Derefter på Teamteatret i Herning, Teater Nordkraft i Aalborg, Randers Egnsteater og Svalegangen i Århus. Varighed 2 t. inkl. pause.

****

SURSTRØMNING… Hvad er det nu for en titel på et teaterstykke? Ordet er svensk, og surstrømning er en rædselsfuldt stinkende sildespise. At få på dåse eller tilberede selv, hvis man har de lyster. Vi afstår fra at bringe den kvalmende opskrift. Men se det anførte PS under anmeldelsen.
I stykket bruger svenskere surstrømning til at skille får fra bukke. I dette tilfælde til at udvælge de danskere, som kan komme på tålt ophold i Sverige, hvis de opfører sig ordentligt og i øvrigt klarer den store test: Indtage en skefuld surstrømning uden at besvime. Gammel svensk manddomsprøve.
Stykket er morsomt. Undertiden meget morsomt. Det er skrevet af de svenske skriverdamer Gertrud og Åsa, et makkerpar, der har succes med et satireprogram i SR. Deres ’Surstrøming’ er en venlig hilsen til både danske og svenske i en situation, hvor en klimakatastrofe på et døgn oversvømmer hele Danmark og kun fem danskere får lov at overleve, nøje udvalgt af en svensk piratdronning, Signe Barfoed, kostumeret som Brünnhilde fra Wagners ’Valkyrien’. Som bådflygtninge bliver danskerne sejlet over Sundet og straks interneret. Og behandlet efter alle kunstens regler. Forbud og krav, integrations-prøver og svensk kæft, trit og retning.

INTERN MOBNING

De fem bliver sure på broderfolket, og så bliver svenskerne mopsede over de besværlige danskere, som de lige har udvalgt så omhyggeligt: Vendelboen, den gemytlige svineavler (Hans Holtegaard). Den skrappe håndboldtræner (Anders Brink Madsen). Den kulturradikale akademiker (Camilla Gjelstrup). Og kvinden, der netop har prøvet at være flygtning – hun er blevet chikaneret hjemme i Hjallerup og er flygtet til Aalborg (Lisbeth Knopper). Plus den forsagte købmand, der har giftet sig med en indvandrerkvinde, som har fået ham overtalt til at blive muslim (Morten Bo Koch).
Alt løber sammen i intern mobning mellem danskerne i asyllejren.
Den radikale akademiker kan ikke få styr på sine radikale holdninger og skælder bare ud i øst og vest. Svenskere stormer lejren, fordi håndboldtræneren er gået til de svenske piger under udgang i byen. Den kernesunde Hjallerup-pige prøver af få noget sex med købmanden – der må jo fødes en ny generation, så dansken kan overleve, siger hun. Hun har ikke endnu opdaget, at købmanden er blevet muslim, hvad der ellers ville have givet hende kvalme.
Den ivrige svenske socialpædagog (Holger Østergaard) og piratdronningen fjotter rundt for at få styr på de uregerlige danske anarkister. Og de uregerlige danskere giver dem fingeren, sætter sig til at drikke bajere og synge Bamses ’Vimmersvej’ – Det udødelige alternativ til ‘Der er et yndigt land’…”Helt der oppe på Vimmersvej, der bor en dejlig steg/Hun går rundt helt uden bukser, lige noget for mig…”
Men så kommer danskerne til den endelige test. Og kun én af de fem vil få lov at blive integreret i det svenske lykkeland: Den af dem, der klarer en mundfuld surstrøming.
Gæt selv hvem, kære læser. Der bliver mange muligheder for at se den grinagtige parodi på flygtningeproblemet: Stykket fortsætter ud i landet på turné. Det er sat op af en stribe teatre i fællesskab og er på rundtur indtil september. Lige nu i København under CopenhagenStage-festivalen.

gregersDH.dk

PS: Advarsel: Køb ikke en dåse surstrømning i Sverige og pak den i kufferten. I Arlanda lufthavnen ved Stockholm har det siden 2006 været forbudt at medbringe surstrømning, efter at et tysk ægtepar havde haft en dåse surstrømning i kufferten. Dåsen eksploderede undervejs. Det tog tre dage at rense flyet, og ægteparret måtte betale erstatning for samtlige ødelagte kufferter i flyets bagagerum.
g.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *