‘Her og nu’ Odense Teater Værkstedsscenen 12.11.2016

'hER OG NU' på 'Odense Teater handler om en fest i uberegnelig slingrekurs. En struttende mundfuld for afgangsholdet på teaterskolen i Odense.

herognu_pr04Rebecca Rønde Kiilerich og Peter Høgsbro i ‘Her og nu’ på Odense Teater (foto: Steffen Stamp)

 

BRYLLUPSFEST

I SAMMENBRUD

 

’Her og nu’ på Odense Teater handler om en fest i uberegnelig slingrekurs. En struttende mundfuld for afgangsholdet på Teaterskolen i Odense.

Dramatiker: Roland Schimmelpfennig. Instruktion: Maria Kjærgaard-Sunesen. Oversættelse: Simon K. Boberg. Scenografi: Lea Burrows og Ingvild R. Grande. Medvirkende: Rebecca Rønde Kiilerich, Peter Høgsbro, Katrine Bæk Sørensen, Joakim Lind Tranberg, Søren Højen, Joakim Skovgaard, Vivi Sørensen og Cecilie Gerberg Nielsen.

’Her og nu’ spilles på Odense Teater Værkstedsscene indtil 1. december. Senere på Hippodromen i Folketeatret i fire dage fra 14. december.

****

TAK, SKÆBNE. Her er virkelig noget sat i spil.
Og på spil!
De fjerdeårsstuderende ved teaterskolen i Odense har valgt Roland Schimmelpfennigs ’Her og nu’ som afgangsforestllling – forestillingen, hvor man præsenterer sig som færdiguddannet og klar til de store spring ud i teatrenes heksekedler af krav og konkurrence, sejre og nederlag.
Stykket hedder ’Her og nu’. Det kan betyde næsten hvad som helst. På Odense Teaters lille scene selvfølgelig, at det er her og nu, de otte nye skuespillere skal trykke den af. På halvanden time vise, hvad de dur til.
’Her og nu’ er på den måde et oplagt valg. Schimmelpfennigs stykke er et rablende hurlumhej af et show omkring et imponerende, festligt middagsbord, hvor et brudepar siddet midtvejs, med gæsterne i parade med ansigtet imod os.
I hvert fald som det starter. På få minutter går det hele i larmende opløsning.
Brudeparret kommer op at skændes, bruden bliver varm på den stedlige klaverbokser, flere gæster kommer på skift op at slås, en kvindelige gæst holder små foredrag om myrernes liv og præstationer, en mandlig gæst synker hen i visioner om tre piger har set på en strand, pianisten docerer om forskellige måder, man kan anvende til at nedlægge damer, og nedlagt bliver i hvert fald bruden hen over bord og lagkager. Opløsningen er total. Vanvittige udsagn, replikker og dialoger kastes op i luften i et væk.

SNOTFORVIRRING

For dramatikeren Schimmelpfennig handler det om at skildre snotforvirringen hos moderne mennesker, der render rundt efter hinanden og sig selv. Ikke aner, hvor de skal tage fat, og på hvad. Og hele tiden afslører deres svagheder eller sande karakter i glimt.
De situationer, vi ser i ’Her og nu’, ligner dem, vi ser i flere andre Schimmelpfennig-stykker – på Husets Teater så vi for nogle år siden hans ’Peggy Picket’, hvor et selskab går i skuddermudder. Og for endnu længere siden ’Den gyldne drage’, også på Husets Teater, hvor han brugte samme montageform som i ’Her og nu’, også dengang tilsat madorgier i endeløse baner.
Men senest har vi på Det Kgl. set hans ’Vintersolhverv’, som rammer menneskelig usikkerhed og forvirring på en helt anden måde, udspillet i en hjem, der får uventet besøg af en ukendt, der viser sig at være et fortids genfærd, en flygtet, tidligere nazi-officer.
På Odense Teater er effekten en løbende serie af grin over de groteske optrin. Intensiteten ebber lidt ud mod slutningen – det kræver virkelig virtuost spil at holde den flimrende stil på de høje nagler.
Dermed byder de otte spillere og deres instruktør Maria Kjærgaard-Sunesen sig en opgave, der er tæt på det umulige. Alle otte er på hidsig prøve og klarer det meste.  De kan noget med musik, de fleste, de fyrer de opklippede dialoger af rapt i mægtigt humør.
Men rollerne er sådan fordelt, at vi uundgåeligt lægger særligt mærke til bruden, der bliver spillet af Rebecca Rønde Kiilerich med et en ret uimodståelig power og komik. Det skal ikke forhindre os i at holde øje med alle otte, når de fremover vandrer ud til landets scener.
Lad os lige til sidste fortælle, at Odense Teaters elegante ombygning nu medfører, at man når til den såkaldte Værkstedsscene gennem den nye café til venstre for hovedindgangen.

gregersDH.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *