Tony Landy – Musikalsk biografi 3-dobbelt cd-album 5.4. 2019

Stor antologi af opera- og koncertoptagelser med tenoren Tony Landy gennem næsten 60 år.

 

 

TAK

FOR

SANGEN

 

  Vældig antologi af opera- og koncertoptagelser med tenoren Tony Landy gennem næsten 60 år.

’Tonny Landy – Musikalsk Biografi’ Tredobbelt cd. CDK 1158-60. Udgivet med støtte fra Solistforeningen af 1921, Dansk Solistforbund og Velux Fonden. Redaktionel tilrettelæggelse af Tony Landy selv sammen med Hans Skaarup og Henrik Metz.

****

TENOREN Tonny Landy har besluttet at sige farvel og tak efter 60 års optræden – på operascenerne, især selvfølgelig på Det Kgl., men også på scener i Europa og USA. De senere år har han været flittig koncertgæst rundt i landet sammen med Tove Hyldgaard, sopranen, der har været hans livsledsager næsten alle årene. Og han har været herligt ude af stand til at slippe tråden: Utrættelige arrangementer i disse år af interviews med gamle kolleger og andre operafolk på et sjovt sted med navnet Tango Bar på Islands Brygge. Det er også dér, han sætter sit punktum den 24. april.

TONNY LANDY har for længst skrevet om sin karriere i bogen ’En sangers liv’. Og senest i bogen ’Sangerens værksted’, som knytter sig til hans mange år som lærer ved Operaakademiet, bl.a. en årrække som forstander. Adskillige cd’er findes. Men vil man have et samlet indtryk, hvad han har præsteret i årenes løb som sanger, så findes der dette tredobbelte album, hvor vi kommer hele turen igennem. Fra han er solist med Radioens Underholdningskor i 1960, frem over striber af danske sange og romancer på den første cd. Så på CD2 hans lange periode med hovedpartier som lyrisk tenor på Det Kgl. og især i Sverige gennem mange år på Store Scenen i Göteborg og på Drottningholm Teatret. Sidst – på den tredje cd  en lang række optagelser fra bl.a. operetter, wienske og danske, hvor han har Tove Hyldgaard med i flere af duetterne.

LIDT af hvert. Og nok til, at man kan tilbringe en lang, glad aften med at høre det hele, lige fra ’Jeg gik mig ud en sommerdag’ til han slutter på den tredje cd med ’Den allersidste dans’ fra ’Mød mig på Cassiopeia’.

DER er virkelige perler imellem. Uimodståeligt at høre ham på karrierens højder med f.eks. nogle af de store scener fra Carl Nielsens ’Saul og David’, ikke fra Det Kgl. men koncertoptagelser med Radiosymfoniorkestret og Ole Schmidt som dirigent og med den svenske sopran Elisabeth Söderström. De optagelser er som mange andre på CD 2 fra 1970’erne, hvor Tony Landy har været helt på toppen, både på Det Kgl. og i hans otte år på Göteborg Operaen. Ikke mindst i det repertoire, der er allernærmest hans lyrisk-dramatiske talent: det italienske fra Rossini til Puccini, incl. franske Bizet. I vore dage, hvor italienske og franske operaer altid synges på originalsprog, er det interessant at høre f.eks. hans Rodolphe i ’La Bohème’ sunget på et velformuleret klassisk kgl.teater-dansk, et enkelt sted sammen med Ib Hansens Marcel. Og på samme måde de store numre fra ’Perlefiskerne’, hvor det er bassen Jørgen Klint, der er makkeren. Landys skolede sprogbehandling er også umiskendelig i svensk-sprogede optagelser, som når han synger Nemorino i Donizettis ’Elskovsdrikken’, som han gjorde det både på Göteborg-operaen og på Drottningholm fire sæsoner i træk i 70’erne. Eller på originalsproget, f.eks. som Alfredo i ’La Traviata’, der var hans debutrolle på Det Kgl. i 1966 og senere et af hans glansnumre på operaen i Göteborg.

OPTAGELSERNE er hentet flere steder fra: Fra DR-koncerter, tidligere cd’er, de svenske operahuses arkiver eller fra Hegermann-Lindekrones arkiv med optagelser fra prøver og forestillinger på Det Kgl.s Gamle Scene. En række af de danske sange på CD1 stammer fra en koncert med Landy og Radioens Underholdningsorkester og Kammerkor. Den foregik i riddersalen på Christiansborg i 1977. Sangene er alle fra danske skuespil, syngespil og operaer – lige nu nikker vi glad genkendende til Ranes sang fra ’Drot og Marsk’, den folkevisefarvede ’Det var sig Jomfru Svanelil’, sunget med prægtigt overskud af den på det tidspunkt 40-årige Tony Landy.

SÅDAN kan man hente herligheder frem på denne flotte cd-udgivelse, Tony Landys musikalsk logbog over en lang karriere.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *