'Testamentet' Bådteatret i Nyhavn 21.6.2014 Anm.

Laura Müller og dukkerne Kain og Abel  i ‘Testamentet’ (foto: Miklos Szabo)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

I BEGYNDELSEN SKABTE….

 

Brillant dukkeføring på Bådteatret til historien om, hvordan Gud skabte verden. Titlen er ‘Testamentet’
Spiller indtil 28. juni på Bådteatret i Nyhavn.

 

****

”I BEGYNDELSEN skabte Gud himlen og jorden…”
Dermed begynder al ting i denne ulyksalige verden. Og sådan forkyndes det med manende røst på Bådteatret.
Vi er beredt. Den lille sal ligger i mørke, og scenen åbner sig til historien om skabelsen, intet mindre. Fortalt af Rolf Heim og den formidable dukkeekspert Rolf Søborg Hansen i en stil, som et stykke hen ad vejen er en yndefuld og mild beretning, som børn ned til en urimelig lav alder vil elske, en beretning om, hvordan planter gror og dyr bliver til, det ene efter det andet, de yndigste fisk, de dejligste kriblekrabler og store øgler, en svane – alt ledsaget på lydsiden af Saint-Saëns ’Svanen’ duvende og svævende på cellostrøg.
Og fortalt rigtig kønt i lys og skyggebilleder ved Sonja Lea.
Musikledsagelsen spiller i det hele taget en stor rolle gennem de 55 minutter ’Testamentet’ varer. Den animalske skabelse fortsættes af et par nuttede kryb – Adam og Eva såmænd, der først forsigtigt føres til konfrontation, derefter – sikkert under påvirkning af tonerne fra Jane Birkins henåndede ’Je t’aime’ – går i saftig clinch med hinanden, hvorpå menneskehedens fremtidige, ulyksalige videreførelse er beseglet. Som Gud nu har villet det. Udover det med himlen, jorden og dyrene.

 

SYNDFLODEN

De levende dukkeskabninger føres på Bådteatret frem og rundt med den mest forbløffende livagtighed i en glidende, musikalsk vekselvirkning, alt er holdt i en jordfarvet, klassisk kulør, som var de arkæologiske fænomener. Og når nogle publikummer i givet fald begynder at holde ungerne for øjne og ører efter de første tyve minutter, er det, fordi vi derefter indvies i det voldsomme bibelhistoriske opgør mellem de Adam og Eva-avlede brødre Kain og Abel med hvad deraf fulgte: Almindelig misligholdelse af Guds formaninger. Og til slut Syndflod-straffen med Noas afsejling på sin berømte Ark. Skildret så vi et øjeblik tror, det er havnens motorfærge, der med rød og blå lanterne læderer Bådteatret.
Dukkeføring er en kunst. Og Rolf Søborg Hansen kan kunsten sammen med sine medspillere Laura Müller, Karen Monrad og Ida Drey.
Programmet til ’Testamentet’ gør opmærksom på, at den Gud, der står for skabelsen, er den samme hos kristne, jøder og muslimer. Stykket er således et argument for samdrægtighed mellem forskellige religioner.
Det er kønt. I hvert fald blevet til et kønt, teatralsk lille stykke på Bådteatret.

gregersDH.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *