'Sommer i Tyrol' Aalborg Teater St. Scene 12.5.2016 Anm.

Carsten Svendsen og Laura Kold i ‘Sommer i Tyrol’ på Aalborg Teater  (Foto: Allan Toft)

 

 

 

 

REGN

 

 

MED

 

 

SOL

 

 

 

Der er herligt sus og vanvid i Aalborg Teaters ’Sommer i Tyrol’.

’Sommer i Tyrol’ spiller på Aalborg Teaters Store Scene indtil 11. juni. Varighed 2 t. 15 min.

Benatzky og Stoltz: ’Sommer i Tyrol’. Bearbejdelse: Rolf Heim og Jens Chr. Led. Iscenesættelse: Rolf Heim. Scenografi: Katrine Gjerding og Karin Gille. Kapelmester: Niels Søren Hansen. Medvirkende: Carsten Svendsen, Laura Kold, Merete Mærkedahl, Jacob Moth-Poulsen, Mads Rømer Brolin-Tani, Sofie Topp-Duus, Niels Anders Manley, Jørgen W. Larsen, Henrik Weel, Joakim Lind-Trandberg og Katrine Bæk Sørensen.

*****


TÆPPET går op for noget, der ligner en dødssyg ventesal på en østtysk banegård. Bag glasvæggen i baggrunden øser regnen ned.
Vi skimter orkestret, der åbenbart er dømt til at trutte i horn og stryge fioler i sjaskregn.
Hallo!…  Sommer?? I Tyrol??
Vi aner hurtigt, at forbløffelsen er til for straks at blive vendt på hovedet, så vi bliver så meget mere ramt af energien og galskaben i denne opsætning af den gamle traver med stemningen af mellemkrigslystighed og hele det wieneriske sus af altmodisch humør. En brush up af den gamle traver, der ikke bare er til at klare med løftede øjenbryn, men ligefrem en stor fornøjelse.
Personalet i Hotel ’Im Weissen Rössl’ fiser straks det flade scenegulv rundt som torpedoer med kost, klud og støvsugere.  Regnklædte turister fiser den anden vej. Alt i denne opsætning er herefter et brus af gale påfund.
Benatzkys og Stolz’ wieneriske svirp af velkendte melodier får det ene øjeblik nogle instrumentale puf fra arrangementerne, det næste øjeblik kælne omklamringer, så ingen skal gå skuffet hjem uden at have nynnet og memoreret med rundt om på de fyldte rækker i Aalborg Teater. På ’Man kan jo ikke gøre for, at man har charme’ og ’I sommersol ved den hvide hest’ eller ’Ja, ja, ja nu kommer jeg’, som Habakuk i sin tid i radioens ’Holdningsløse Tidende fik limet uvisneligt på Schlüters navn. Men som her strømmer muntert fra Carsten Svendsen, der forestillingen igennem er en tjener Leopold, der måske svinger lidt mindre elegant og klassisk end Preben Kristensen gjorde i den traditionelle, men meget morsomme udgave af operetten på Nørrebro Teater for en snes år siden, men på den anden side fyrer en fejende fræk og uforskammet Leopold af.

UIMODSTÅELIGE

En laban i tjener-outfit, der minsandten efter pausen kan leverer ikke bare et forrygende nyskrevet potpourri som indledning, men også synge så ømt sammen med Laura Kold, der er værtinden fru Josepha, at komediens sentimentalitet og nostalgi får alt, hvad den kan trække.
Laura Kold er måske ikke nogen Maria Callas, men hun har en eminent musikalitet af den art, der karakteriserer stærke skuespillere og som bringer deres sang varmblodigt og bevægende ud over rampen. Flot og rap er hun som kvinden i centrum.
De to kører som domptører den festlige besætning af gæster og ansatte i tyroler-kroen, der i Rolf Heims instruktion og Katrine Gjerdings scenografi får os til at glemme bjerge og landskaber for at juble desto mere over Merete Mærkedahls forskræmte tjenestepige, der udvikler sig til et vildt livstykke af en showdanser, de to konkurrerende undertøjsfabrikanter, den ene Sigismund, som Jacob Moth- Poulsen gør til en uimodståelig klovn, den anden Julius, som Mads Rømer Brolin-Tani fyrer af som en selvoptaget, højt råbende her-kommer-jeg-starut, hvis infernalske råben op kun overgås af Sofie Topp-Duus som Julius’ datter, da hun sætter sin far overdådigt til vægs i slutningen.
Andre fint besatte roller i i Rolf Heims tempofyldte show af intriger og halløj er i hænderne på Niels Anders Manley, Jørgen W. Larsen, Joakim Lind Tranberg og Katrine Bæk Sørensen, for ikke at glemme Henrik Weel, der er betroet Kejser Franz Josephs imposante entré iført gravhund, så arme prinsgemal Henrik ikke skal glemmes midt i det royale clou på festlighederne.
Jo, ’Sommer i Tyrol’ lever, når nogen gør sig umage med ikke bare at forny den, men tage den for en godt sammenskruet historie og besætte rollerne omhyggeligt.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *