Muleum Husets Teater 27.10. 2018

Selvmordet plager. Men psykologen har gode råd til kandidaten i 'Muleum' på Husets Teater

Marie Mondrup i ‘Muleum’ (tegn.: Claus Seidel)

ANSKAF DIG

EN HUND

Selvmordet plager. Men psykologen har gode råd til kandidaten i Muleum på Husets Teater.

Erland Loes roman ’Muleum’ dramatiseret af Lærke Sanderhoff. Instruktion: Hans Rønne. Scenograf: Gitte Baastrup. Medvirkende: Marie Mondrup.

’Muleum’ gæstespiller på Husets Teater indtil 17. november. Varighed: 1 t 20 min. uden pause.

***

DET århusianske teaterliv beriger os for tiden med stykker, der kredser omkring, hvordan psykologer og psykiatere håndterer død og ulykke. Von Baden gæster Teater Grob København med ’Sammensværgelse’, hvor den kvindelige psykiater ser spøgelser overalt for at forklare, hvorfor hendes lille søn er blevet dræbt ved færdselsulykke. På Svalegangen spiller man Thomas Markmanns ’Mæt af dage’, der handler om en ung kvinde, der af uforklarlige grunde vil dø, og som belejres af gode råd om, hvordan dét så kan lade sig gøre.

OG nu gæstes Husets Teater af det århusianske ’Teatret’, der i Hans Rønnes instruktion og bearbejdet af Lærke Sanderhoff spiller dramatiseringen af den norske forfatter Erland Loes roman ’Muleum’ – en monolog lagt i munden på Marie Mondrup, slagkraftig skuespiller, som vi har set i glimrende udfoldelser på bl.a. Odense Teater.

I ’Muleum’ spiller hun en kvinde ved navn Julie, der fortæller, hvordan hun er i kløerne på en psykolog, der synes, hun bør anskaffe sig en lille hund. Den kan få hende bort fra tankerne om at tage sit liv, mener han. Tanker, som plager hende, efter at hun har mistet sin familie ved en flyulykke. Psykologen plager hende mindst lige så meget som alle de mislykkede påfund, hun selv sætter i værk for at slippe for livet – hun ville springe ud fra 6. sal på hospitalet, hvor hun var indlagt, men blev desværre flyttet til stueetagen, så det spring blev der ikke noget af. Hun ville hænge sig på scenen, hvor hun medvirkede i en teaterforestilling, men rebet var forkert valgt og knækkede, så hun bare drattede ned og slog sig. Bad luck. Hun fabler også om, at lade sig angribe og dø af fugleinfluenza.

VI er hurtigt i en blanding af sarkastiske og selvironiske udbrud fra den arme Julie – Hans Rønne og scenografen Gitte Baastrup har anbragt Marie Mondrup i scenisk forladthed med en kæmpedyne, hun kan hylle, gemme og slumre i, mens hun hører lyde, brudstykker af ’Rhapsody in Blue’, ’Over the Rainbow’ og Strauss’ ’Rosenkavaleren’ – og fortaber sig i beskrivelse af et mislykket forsøg på at gøre familien-ulykken efter ved at sætte sig på et fly, der uheldigvis så ikke styrter ned i Atlanterhavet, men ender i Saharas ørkensand, hvor hun overlever med en brækket arm.

MARIE Mondrup viderebringer den besynderlige historie med eventyr-distance, som var hun stadig det barn, der blev kaldt Muleum, fordi hun som lille ikke kunne udtale ordet museum, når hun blev slæbt rundt på alverdens kulturelle ekspeditioner af sine velhavende forældre. Deraf titlen på roman og teaterstykke.

DET strejfer, hvad Walt Disney og Fredericia Teater kunne få ud af at musicalisere den historie. Med hund, lattervækkende psykolog og fortumlet globetrotter-pige.

SE i øvrigt stykkets tone slået an i den YouTube, Husets Teater har på sin hjemmeside.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *