'Holberg Authenticus' Hofteatret 3.12.2015 Anm.

Ingen tilgængelige pressebilleder

 

EN EUROPÆER

 

 

HOFTEATRET

 

Skarpe skud fra Ludvig Holberg i Hofteatret, affyret af Henrik Jandorf.

 

Henrik Jandorf og Ludvig Holberg: ’Holberg Authenticus’ Hofteatret 3. december 2015.

****

 

LIGE dagen. Og lige sagen.
Holberg, dansk dramatiks europæer på scenen på Christiansborgs Hofteater! Netop som politikerne og nationen tumler rundt inde på borgen ved siden af i valgpanik: Hvor langt skal Danmark gå i fællesskabet med Europa?
Ja eller nej, som spørgsmålet ville lyde i en revy!
Holberg, den gamle europæer, ville have rejst sig fra sin stol på denne dag og vrisset ja. Mon ikke?
Og så på sin fødselsdag! 3. december.
Men nu sidder han altså dér på rokokoscenen i Hofteatret, ikke på sin daglige plads i stolen støbt i bronze foran indgangen til teatret på Kgs. Nytorv.
Skuespilleren Henrik Jandorf har iført sig pudderparyk og broderet elegance og spiller den gamle dramatiker – og hvad Holberg ellers var, digter, professor, historieskriver, en stormand i dansk teater.
Jandorf har pløjet Holbergtekster af mange arter, filosofiske, essays, polemiske, men selvfølgelig især komedieteksterne, som han har et levende forhold til  – ikke fordi vi egentlig husker Jandorf som specielt Holberg-skuespiller i hans lange karriere på Det Kgl.  Det, der i hvert fald melder sig først er roller som tamburmajoren i ’Wozzeck’ som han spillede i forrige sæson, men længere tilbage sandelig også hans hertugen af Alba i ’Don Carlos’ eller Broder Francisco i Strindbergs ’Hr. Bengts hustru’ – dén rolle skaffede ham en Reumert-nominering.

ALDRIG FORELSKET?

Det er som om en dagsaktuel tanke har fået Jandorf til i den knap en time lange dramatiske monolog at lægge vægt på ’Den politiske kandestøber’, Mester Herman, der udbreder sig om sit kendskab til Europas geografi, og belærer politikerne om, hvad der er klogt og ukogt. Et brag fra kulissen bringer Jandorfs Holberg ud for at se, hvad der sker, og ind kommer han igen som Gedske, vrissende og smældende.
Jandorf springer på den måde ind og ud af Holberg-forklædninger, fra komediefigurer – i Barselstuen f.eks. – og tilbage til forfatteren selv med citater fra Epistlerne eller Levned-beretningerne – den skarpe, den selvironiske, den private… Aldrig forelsket? Spørger den ugifte Ludvig sig selv – joh da, ’i de amoralske stuepiger i mine komedier.’
Det er et underholdende og præcist lille billede af Holberg, Henrik Jandorf stiller op. Han har skarpt blik for det kontroversielle hos digteren og mennesket Holberg.
Lige så skarpt, som Jandorf selv har haft det i mange situationer på Det Kgl. bl.a. som formand for teatrets skuespillere gennem flere sæsoner. Han har aldrig været den, der holdt kæft over for ledelsen, når noget gik skævt. Spydigheder og skarpe synspunkter hos Holberg finder sikker havn i munden på Jandorf.
Monologen – som han har fremført på Tersløsegaard ved en enkelt lejlighed, er også på Hofteatret en engangsforestilling på fødselsdagen.
Jandorf må kunne rejse med den.

gregersDH.dk

No Comments

  • Helt enig, skønt at se Jandorf folde sig ud og bruge sine kvaliteter, så gamle Holberg bliver levende igen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *