'Gæld' Teater Momentum, Odense 4.10.2013 Anm.

Maria La Cour, Steffen  Nielsen og Christine Sønderris i ‘Gæld’ (Foto: Daniel Buchwald)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

GÆLDSSANERING

 
Bind din bankrådgiver med telefonledningen og tving ham til at eftergive dig din gæld. Enkel, hårdhændet løsning på dine problemer i acion-dramaet ’Gæld’ på Teater Momentum i Odense.

 
’Gæld’ spilles på Teater Momentum i Odense frem til 25.10.

 

****

 

SKÅN nu jeres stemmer! Mumler man for sig selv til de to piger, der fræser scenen rundt på Teater Momentum i Odense!
Det drømmer de ikke om, Christine Sønderris og Maria La Cour. At skåne hverken stemme eller den bankmand, de har taget som gidsel efter lukketid i banken. Han bruger også mund, så længe han kan, og bliver ellers tæsket og terroriseret så vildt, at man kan frygte for også hans videreførelse af en anstændig løbebane i skuespillerfaget i fysisk brugbar stand. Steffen Nielsen er hans navn.
Det går altså hårdt til i ’Gæld’, skrevet og instrueret af Rasmus Ask med sans for elementær action – har vi Jussi Adler Olsen på læben undervejs? I hvert fald: Et elementær, livsnært plot. Hentet ud af den skinbarlige, forfærdelige virkelighed.
 

NÅDESLØS

Pigen Maria står i gæld til op over ørerne. Sidder lammet hos sin bankrådgiver. Der er ikke mere kredit at hente. Hun har virkelig kvajet sig. Prototypen på en velfærdsnaiv generation? Spillernes og instruktørens egen? Det erkender Rasmus Ask blankt i programmet. 
Den nådesløse bankmand ekspederer hendes ejerlejlighed til tvangsauktion. Hendes ulykkelige mors kaution på 300.000 er ligeledes på vej mod rendestenen.
Så dukker Marias veninde – Christine Sønderris – op, og fra det øjeblik skrues der gradvis op for hysteriet. De to pige går amok, det bliver til håndgemæng, bankmanden snubler, falder bevidstløs om, de binder ham med telefonledningen, og derefter presses speederen i bund for at få videokameraer spærret og bevismateriale ødelagt.
Den arme mand tvinges til både at udlevere koderne – og så ’the crucial point’: Stryge Marias gæld på 600.000 kr. ved at vippe andre klienters indlånsrenter i små og store pluk over på hendes konto.
 

FYRING

Keine Hexerei. Det vil stensikkert koste ham en fyring senere, det ved han – men som skrue til plottet er det ok.
Vi er vidne til en piskende jagt på indtastninger af barbariske koder, misforståelser, fejlhøringer og login-ændringer mellem pigerne og staklen, der kun drømmer om at komme hjem til konen og ungerne, mens blodet flyder og brillerne dugger.
Peter Schultz’ scenografi ligner efterhånden et rockerhærget Sodoma.
Hele historien var kun en god time. Den slutter lidt uafklaret – vi er godt klar over, at det må ende skidt for de to desperadoer og deres offer, men sløjfen bindes ikke med større tydelighed. Vi sættes af i mørket til sidst.
Men pyt. Det er godt verismedrama. Rapt spillet. Måtte der være stemme og helbred til at gennemføre det aften efter aften.
’Gæld’ er det første af tre action-dramaer på Momentum i denne sæson.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *