'Det lille smil' Me Lund 50 år Politiken Kultur s. 11 18.9.2012 art.

DET LILLE SMIL

*

Teateranmelderen Me Lund 50 år 18.9. 2012

*

– TAK Me! Skriver Jørgen Reenberg kort og kontant i sit forord til den nyligt udkomne biografi.
Det må han nok sige! Me Lund havde indtil dette forår tilbragt det meste af fem år med at få facon på skriverier, udsagn og cerebrale tankegods hos dansk skuespillerstands aldrende ener Jørgen Reenberg.
Me Lund fylder halvtreds i dag, hun kan se tilbage på en mesterlig journalistisk, litterær og teaterhistorisk præstation. Ingen har andet end bøjet sig mod gulvplankerne for Det Kgl. Teater store gamle scenekunstner og hans livsværk, som det er udfoldet i denne bog.
Og ingen har andet end bukket sig i støvet for Me Lunds håndtering af opgaven. Vi har fulgt hendes hemmelighedsfulde og diskrete bekræftelser på arbejdets gang gennem de fem år. Det lille smil. Og tavsheden.
’Kunsten at vide’ hed en lille bog, hun skrev i 1990 sammen med sin medstuderende Per Theil. Me Lund ved meget. Men hun råber ikke op om, hvad hun ved, når det ikke er påkrævet.
Det har det til gengæld været gennem mange år, hvor hun har lukket op, klart og utvetydigt, for sin viden om teater. Først da hun kort efter sin afgang som mag.art. fra Københavns Universitet bliver Det Fri Aktuelts teateranmelder i 1990. Og derefter kapres af Berlingske Tidende til at skrive om teater sideordnet med den gamle ørn Jens Kistrup, og udvikler sig til en højt anskrevet – først anmelder, så teaterredaktør og hurtigt med opgaver ude i teaterlivet: bl.a. formand for foreningen af Danske Teaterjournalister.
Hun måtte jo dog af med al den viden, siden hun i 1990 havde ramt sin pen lige i solar plexus af dansk kulturlivs mest kontroversielle manifestation: Lars von Triers tv-version af Euripides ’Medea’.
Det skete med hendes magisterkonferens ’Symbolet under anklage’. En analyse af ’Medea’, hvor hun bl.a. gennemgår kritikkens rasende modtagelse af tv-versionen, og f.eks. konstaterer, at vrede kritikere som Bettina Heltberg ’handlede i nødværge, idet de følte sig truede på sjæl og legeme og kulturelle rødder’.
Afhandlingen tændte det grønne lys for en kritikerkarriere, som er fortsat frem til i dag, hvor Me Lund nu er freelanceskribent, Reumert jurymedlem, og oversætter – lige nu af stykket ’Små grå løgne’, der netop er stævnet ud på turné med Birgit Neumann og Kurt Ravn.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *