Alone and together CD med musik af Karl Aage Rasmussen 31.8. 2020

Virtuos leg, muntre badutspring og fuglekvidder på randen af italiensk barok og dansk avantgarde

CD-forsiden til Dacapo-cd med musik af Karl Aage Rasmussen

ALENE OG SAMMEN

Virtuos leg, muntre badutspring og fuglekvidder på randen af italiensk barok og dansk avantgarde.

’Alone and together’ CD med tre værker af Karl Aage Rasmussen. Concerto Copenhagen og Athenas Sinfonietta Copenhagen. Dirigent: Magnus Fryklund. Solister: Fredrik From (barokviolin), Alfredo Bernardini (obo) og Anne Søe (violin).

*****

PARDON! Sidespring først: Det blå karantæne-blink glimter igen. Der skal testes på liv og strube og sjæl: For hvad har det besøg forleden i et af Københavns mindste teatre dog medført – en udsøgt lille forestilling med Christian Halken som fortolker af Erik Scavenius’ martrede sjæl under udøvelsen af sit virke som udenrigsminister under Besættelsen… og så en publikummer i ’salen’ i Bådteatret, som åbenbart viste sig at være corona-ramt.

HVAD gør man? Man aflyser denne uges teaterbesøg og anmeldelser – lukker for ’Tryllefløjten’ på Operaen, siger godnat til ’Godot’ på Sorte Hest indtil videre, går i testning og karantæne, og så sætter man en cd på til husvalelse. ’Alone and together’ er titlen.

DET lyder som en overskrift til en corona-udflugt. Men nej: Det handler om komponisten Karl Aage Rasmussen, der er på barok ekskursion i egne værker med ører og fantasi i flirt med 1700-tals, italiensk inspireret barok-tone af den mest henrivende, luftige, charmerende art. ’Alene og sammen’ henviser til en klassisk, symfonisk form for solokoncerter: Det enkelte instrument – her en violin eller en obo – over for et ensemble. I sammenhænge, i modstillinger, i glad leg, i snak, i diskussion, i mundhuggeri, i kom-bare-her situationer.

SOLISTERNE er Frederik From på barokviolin, Alfredo Bernardini på obo og igen på violin: Anne Søe. Det er dem, der er alone together. Og dét med Concerto Copenhagen eller Athelas Sinfonietta Copenhagen, velkendte ensembler, der bevæger i notable luftlag enten i barokmusikken eller i den nyeste tids ørespidsende cirkler. Og som gerne er lydhøre, når de er i musikalsk konversation med solister. Det første lille Karl Aage Rasmussen-opus er en ny Concerto for de tretten barok-strygere plus cembalo, som har det livligste pusleri for med Frederik From og hans violin, snakken og lytten – Det er lidt som at være i selskab med Oliviers Messiaen forleden i Tivoli, da klarinettisten Martin Fröst og musikerne indviede os i den franske komponists kærlige omgang med jordens fugleliv. Den aften var det ornitologisk musik i ledtog med Vorherre og Johannes Åbenbaring. Nu frataget religiøse undertoner, til gengæld suppleret med de mest forbløffende små kærlighedserklæringer til napolitanske melodistrejf.

I den næste Concerto har ensemblet fået sin barok-oboist Alfredo Bernardini i trætoppene – humoren og drilagtigheden fortsætter. Det er musik til en hel junglebog, en mumlen og en kvidren og småkævlen. Rapkæftede dialoger og skænderier mellem rosset dernede i jordhøjde og den frække og aristokratiske obo, der ikke bekymrer sig om hvad ensemblet mener, men svarer igen i det mest overlegne format. De må have haft det stærkt underholdende under indspilningen af både obo- og violin-Concertoen. Ikke fordi det er musik, der er sådan lige at løbe til – lystspil er ikke den mindst vanskelige kunst i verden, men den slags kan omvendt ikke lykkes uden minutiøs omhu. Tungen i kinden og tungen lige i munden.

ER der noget at holde fast på for solist og ensemble-musikerne i de to små Concertoer, så kommer de på  dybt vand i det 40 minutter lange ’Sinking through the Dream Mirror’. Violinsolisten Anne Søe er virkelig på prøve i denne morderiske, musikalske afspejling af en drømmeagtig druknedød og opstandelse. Hendes med- og modspillere i Athelas Sinfonietta Copenhagen følger hende i drat gennem styrtsøer og et mylder af fræsende og pirrende oplevelser, boblende undervands-virvar og summende lydbilleder, som du kan forbinde med hvad som helst, sus af både dyk og opstigning, nok til at få en hel James Bond-dykning til at foregå i lammende skønhed eller forvirrende spejlinger på alle ledder. Anne Søe gør eventyr med sin violin. Det er som andet, vi hører på denne cd, utrolige præstationer. Et enormt farveorgie af toner fra en vildt dansende violinist og utæmmelige musikere omkring hende i Athelas Sinfoniettaen ledet af Magnus Fryklund.

KARL AAGE RASMUSSEN gør sig stærkt bemærket i disse år med brillante bøger om forskellige komponister fra vores klassiske galleri, Brahms, Schumann, Händel m.m. God læsning, undertiden anmeldt på denne blogs hylder. Hans musik på cd’en er som muntre kik op fra bogskriveriet: Se her, hvad det handler om: MUSIK!

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *