Det Kgl. Teater pressemøde om sæsonplan 2014-15 23.4.2014 Anm.

HVAD SKER DER HER?

Det Kgl. Teater forelagde i formiddags planerne for næste sæson.
Den må uundgåeligt blive bedre end den nuværende.

****

NY sæson og nyt repertoire på Det Kgl. Forelagt denne formiddag i Skuespilhuset.
Pressen anbragt på scenen. Det Kgl.s personale på tilskuerpladserne.
Glimrende. Journalister og kritikere i projektørlyset. I den grad, at ikke en journalist lukkede munden op, da det blev tid til spørgsmål og diskussion. Ingen skulle have brændt nallerne. Kommunikationschef Eva Hein kunne lynhurtigt melde pressemøde slut og af sted med os til frokostarrangement på foyerbalkonen.
Sådan var dét.
Men det var interessant nok, hvad vi hørte fra cheferne, selvom de ikke alle er lige ophidsende at lytte til. Den nye teaterchef Morten Hesseldahl holdt sig på den formelle måtte – han tiltræder først i næste uge. Skuespilchefen Emmet Feigenberg er en mand af mange og velvalgte ord. Vi hang på og læste det meste i programbogen, mens han remsede op.
Balletchef Nicolaj Hübbe er der schwung i, han er begejstret. Manden er holdt op at danse. Men tanker og sprog danser. Smittende.
Operachef Sven Müller er venligheden selv og fortæller stilfærdigt, at både Peter Konwitschny og Stefan Herheim kommer for at iscenesætte – hva’be’har! Konwitschny og Herheim!! Internationale instruktører! Guld!! Vi råber højt på Müllers vegne.
 

DET RØDE RUM

Efter en kgl. sæson, der har været så som så, præget af chefskifte og hidsige besparelser, lyttede vi til, hvad der er i vente.
Meget lover faktisk godt.
Feigenberg konstaterer, at flere års alternativ-satsning på Det Røde Rum og Eventministeriet har givet pote. Succesen kan bredes ud – flere af de unge stjerneskuespillere skal til hovedroller på Store Scene – Thomas Hwan som Romeo over for Danica Curcic’s Julie med instruktørfænomenet Elise Kragerup som tovholder. Og nye skuespillere skal afprøve Det Røde Rums euforiserende duft, sniffet af et nyt og yngre publikum.
Sikkert klogt at løsne op nu, hvor ensemblet i Det Røde Rum er på toppen.
Meget andet: Skuespillet skal spille ’Cabaret’ næste forår. Cecilie Stenspil gav en prøve i formiddags på en Sally med stemmen skruet til angreb. Det Kgl. vil altså fortsat være med på musicalvognen.
Og balletten? Hübbe slår ud med armene, svigter ikke den højt elskede Gamle Scene på Kgs. Nytorv – han får endda inddraget prøvesal A til nye eksperimenter – man rammer også Operaen med en opsætning af ’Svanesøen’. Det står han selv for sammen med Silja Schandorff, som han i den anledning benytter lejligheden til at karakterisere som noget i retning af verdens dejligste ballerina til evig tid. Fint.
Både Hamborg og Pariser Balletten kommer på gæstespil! Med ’Døden i Venedig’ og en Petipa-ballet: ’Paquita’. Og så har Hübbe ikke kunnet stå for at videreføre ballettens Sinatra-danseshow ’Come Fly with Me’ på Gamle Scene – Bournonville skal igen tage et par pirouetter i sin grav.

DER OVRE PÅ HOLMEN

Operaen. Vi nævner, at chef Müller beskedent præsenterer Konwitschny og Herheim. Store internationale instruktører! Den første med Shostakovitch’ ’Lady Macbeth fra Mtsensk’ – Konwitschny har lavet ladyen mange steder i verden. Men ihukommende hans opsætning af ’Lohengrin’ på Det Kgl. for syv år siden, kan vi vente os det ekstraordinære.
For nogle år siden var Stefan Herheims ’Lulu’ en sensation – hvad kan den stjernebegavede nordmand nu stille op med Verdis lidt besværlige ’Siciliansk Vesper’? Vi trænger til hektisk åndedrag oven på den tunge fejring af Verdi-200året i 2013.
Nye danske operaer? Den sport er disse år overladt til Den Jyske og Fynske Opera. Men nu kommer godt nok en debut af go’e gamle Pelle Gudmundsen-Holmgreen, der ikke har rørt ved genren før. Det sker på Takkelloft-scenen med ’Sol går op, sol går ned’. Det lyder af salme, og præsenteres som en ’scenisk symfoni’ over en historie fra Højsangen.
Vi er nysgerrige. Og selvfølgelig forventningsfulde.
Mareridtet med Operaens sindssvage beliggenhed dér ovre på Holmen hørte vi ikke noget til. Og ingen gider mere spørge.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *