SÅ SYNG DA, FOR SØREN
Karantæne-rapport
So what… D.v. s.: Hva’ gør vi så? I denne Corona-tid.
Vi synger. Vi står klar, når Phillip Faber på DR1 sidder ved klaveret kl. 9 for at synge morgensang med seerne – ’Se, nu stiger solen’, og hvad han ellers har fundet frem fra Højskolesangbogen. Ti gode minutter. Vi behøver ikke engang hive Højskolesangbogen ned fra hylden, for teksten er med på skærmen.
Højskolesangbogen? Den kan vi få på skærmen i øjeblikket. Det Kgl. Teater har lagt sin video-udgave af forestillingen ’Højskolesangbogen’ på teatrets hjemmeside. Lige til at gå ombord i. Det forbløffende mix af danske sange, som teatret havde på repertoiret for tre år siden på Skuespilhusets Store Scene. Vi anmeldte den her på bloggen 5.1. 2017 og gav den en god salut: ”En forestilling, der med ét slag bærer nationalscenen ind i dagens verden, hvor vi spørger: ’Hvem er vi egentlig?’” Hele forestilling streamet. Tre timer. På tilskuerpladserne kunne vi dengang ind imellem synge med. Ligesom man kunne på Aarhus Teater, da de spillede ’Lyden af de skuldre vi står på’ – en anden overraskende kavalkade af danske sange, yndefuldt fikset til et stykke musikteater. Anmeldelsen af den forestilling kan man finde på bloggen 13.2. i år. Også den vil det være en herlig ting at gense og genhøre, hvis den lægges på nettet.
Vi kan altså forsøge at gennemleve krisen. Syngende. Hvis det går højt også ud gennem de åbne vinduer. Vi er ikke begyndt på det her, hvor vi selv bor. Men snupper glimtene i TV-Avis og Nyheder af italienerne, der gir den med serenader fra deres altaner, kampberedte vendt mod de tomme gader. Det giver os i sekunder mindelser om, da Bodil Jørgensen i ’Den skaldede frisør’ springer op på middagsbordet og synger ’Torna a Sorrento’ – nej sprang op på bordet, for den forestilling er jo også i karantæne i øjeblikket. Men mindet om den er opmuntrende.
Mere opmuntrende end J.P. Jacobsen-novellen ’Pesten i Bergamo’, som jeg fandt i formiddags på ’den2radio’. Den bliver fremragende læst af Karsten Pharao. En tyve minutters fortælling om, da pesten i 1400-tallet ramte denne lille by nord for Milano. Dobbelt uhyggelig nu, da netop Bergamo i den skinbarlige virkelighed i disse dage beskrives som galopperende Corona-angreb. Striber af kister, men ikke kan nå at få i jorden, så hurtigt som der kommer nye til. J.P. Jacobsens novelle er fra 1882. Den handler om en befolkning, der efter den første hjælpsomhed over for pestramte medborgere går amok i desperation og hedensk, religiøst vanvid. Der blev også sunget i Bergamos kirker. Vanvittige miserere’er af fulde borgere og munke.
Det Kgl.s streamede netudgave af ’Højskolesangbogen’ giver luft midt i Corona-karantænen. Ligesom cd-lytning til noget af det, vi indtil videre går glip af: John Neumeier-balletten, der skulle have haft premiere på Operaen den 14. marts. En klassiker fra Hamborg Operaen i 70’erne: Neumeiers koreografi til Gustav Mahlers 3. symfoni. Et orkestralt kæmpeværk, broget, vildt og medrivende. Og på scenen en forventet tour de force for ballettens mandlige dansere, siger Nikolai Hübbe i et interview på teatrets hjemmeside.
Hvornår?
I dag forlængede Mette Frederiksen nedlukningen af Danmark med fjorten dage…
I morgen tager vi fat igen på morgensangen hos Phillip Faber.
gregersDH.dk