Sangernes formiddag 24.3. 2020

Karantæne-rapport II - trøst på skærmen

Lau Højen og Phillip Faber (foto fra skærmen)

 

SANGERNES FORMIDDAG

Karantæne-rapport II – trøst på skærmen

Phillip Faber var i dag umættelig på DR1. Knap havde vi overstået hans vokalgymnastiske morgenøvelser og sunget ’Nu er dagen fuld af sang’ med alle Jeppe Aakjærs ’Plukke, plukke blomster’ og Poul Reichhardts ’Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer’, før vi blev ekspederet videre til DRs Koncertsal, til en transmission med Faber og DRs Pigekor i fuld armlængde og fyldt koncertsal – en genudsendelse fra november.

KONCERTEN i DR-koncertsalen begyndte med H.C. Andersens ’I Danmark er jeg født’.

DÉR stod koret. Og – du godeste! Hvem var tenoren, der sang for? Var det ikke Aksel Schiøtz steget op af graven og som med sin stemme af bøgeskov og grønne lunde satte glansfuld strøm til koret? Jo da.

OPTAGELSEN med Schiøtz er fra 1940. Han og koret sang nu ’I Danmark er jeg født’ på Rungs gamle melodi, der ellers efterhånden er gledet lidt ud. Den er en melodisk højdespringer. Den river overliggere ned for almindeligt dødelige. Nu synger vi den mest, når vi er i det musikhistoriske hjørne. Schierbecks melodi har taget over – og det gjorde Fabers piger da også efter et vers eller to. En køn melodi på mere lige skinner.

SÅ er der for resten også Sebastians ‘I Danmark er jeg født’. Sebastian lagde nye, fine toner til i 1995 ved H.C. Andersen-forestillingen på Gladsaxe Teater – men når man nu ikke kan synge den uden at synes, at man er i gang med at blive en Flemming Enevold-klon, såh… Enevold sang den i sin ’H.C.- Andersen-forestilling på Gladsaxe Teater i 1995, og gjorde det øreskønt.

SCHIØTZ indsang ’I Danmark er jeg født’ i november 1940, syv måneder efter at tyskerne havde besat Danmark. Det var en tid, hvor nationalsangene som en tsunami slog ind i sjæl og krop. Det begyndte i Aalborg i sommeren 1940 med 1500 sjæle til den første koncert, dobbelt så mange til den næste. Så sprang ideen til København, hvor der stod 80.000 i Fælledparken den 14. august. DR (Statsradiofonien!) greb fat i begyndelsen af september, transmitterede en ny Fælledpark-koncert til resten af landet, i byerne samlede folk, lyttede og sang med – man mener, 150.000 løftede stemmerne. Alsang blev fænomenet kaldt. Vi var alle i Danmark født. Og det skulle synges.

KONCERTENS mange stemmer er blevet i ørerne dagen igennem. Også Lau Højens. Han er forsanger i en rockgruppe. Nu sang han Jakob Knudsens ’Se nu stiger solen’ på sin egen, helt bevægende facon. Den sympatiske fyr fortalte, at han engang havde været på højskole ved Randers, en højskole, hvor han som Jakob Knudsen havde set solen stå op over Randers Fjord. Se nu stiger solen af havets skød/luft og bølge blusser i brand i glød…

Vi så solen denne formiddag. Med Højen og Knudsen.

gregersDH.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *