'Kunsten altid at få ret' Skuespilhuset L. Scene 22.4.2016 Anm.

Asbjørn Krogh Nissen, Peter Christoffersen og Lila Nobel i ‘Kunsten altid at få ret’ (Foto: Christian Als)

 

NED

 

MED

 

NAKKEN

 

 

 

Hvordan man nemmest tromler en modstander ned i en diskussion, kan man lære af filosoffen Arthur Schopenhauer. Hans læresætninger er blevet en susende sjov forestilling på Skuespilhusets Ll. Scene.

Manuskript og iscenesættelse: Rune David Grue. Medvirkende på den næsten nøgne scene: Peter Christoffersen, Asbjørn Krogh Nissen og Lila Nobel.

’Kunsten altid at få ret’ spiller i Skuespilhuset på Lille Scene indtil 11.juni. Stykket varer 1 1 t. 10 minutter.

****

 

DET handler ikke om at have ret. Det handler om at ret.
Sikke noget sludder, vil politikere sige. Vi står da ikke bare dér og slås for at få ret i noget, der ikke er rigtigt, i noget, vi ikke tror på.
Man tænker meget på netop politikere, når man ser Det Kgl.s nye forestilling ‘Kunsten altid at få ret’, produceret af teatrets fandenivoldske bajads-hold Det Røde Rum.
Politikere, der dagligt snakker som rasende for at få andre overbevist om, at de har ret i et eller andet. Især i strømmen af radio- og tv-debatprogrammer, hvor det gælder om at være lynhurtig med svar og argumenter. Tiden er knap – ”Helt kort,” smælder pisken.
Stykket på Det Kgl. er en skæg, fræk og udspekuleret udnyttelse af et lille skrift den tyske filosof Arthur Schopenhauer skrev i 1831. Stykkets undertitel er ’38 måder at vinde en ellers tabt diskussion’.
Tre Røde Rum-skuespillere, Peter Christofferen, Asbjørn Krogh Nissen og Lila Nobel står på scenen og kører frem med eksempler på, hvordan man i praksis kan udnytte Schopenhausers læresætninger til at få ret. De demonstrere, hvordan man kuler en modstander, bruger alle kneb for at nedgøre ham, hvordan man manipulerer, angriber, modangriber, hugger argumenter fra den anden, taler udenom, lyver, overrumpler, sjofler, puster halve sandheder op til hele, drukner modparten i udenomssnak, insisterer på sine argumenter så vedholdende, at den anden segner om til sidst, o. s. v.

METODER

Hvordan smyger man sig ud af en argumentation, som man pludselig mærker ikke holder? Kan man få modparten til at hænge med kæben bare et sekund, hugger man til.
Metoderne er mange, kataloget næsten uudtømmeligt.
Det går over stok og sten med de tre, gongongen lyder som ved en boksekamp hver gang en modstander er pulveriseret, eller man selv er blevet mundlam.
Hvordan overbeviser man nogen om, at en lov om fifty-fifty kvinder og mænd i bestyrelser er det rigtige? Hvordan slipper man godt fra sin argumentation for, at Danmark skal deltage i en Irak-krig?
Hvordan undgår man at lade sig køre træt, hvis modparten insisterer på et klart svar, og man med alle tænkelige undvigemanøvrer bliver ved med at fastholde, at et klart svar vil være en urimelig forenkling? F. eks. i flygtningespørgsmål?
Man er ikke i tvivl om, at spillerne og deres instruktør Rune David Grue har haft fornøjelse af at lytte til debatprogrammer som Clement Kjærsgaards. F.eks. det berygtede, hvor Mette Frederiksen nægtede at bøje sig for studieværtens utrættelige ”ja eller nej”.
Peter Christoffersen agerer i et eksempel alenemoren Karina, der inkvisitorisk bliver udspurgt om, hvorfor hun ikke kan klare sig for 5.000 kr. om måneden, efter at alt det faste er betalt.  Karina får sin livsførelse lagt på vægtskålen.
Asbjørn K. Nissen er cykelrytteren, der svarer udenom og ud i luften på det insisterende spørgsmål, om han har taget doping. ’Jeg kører for Danmark’ lyder hans sidste hjælpeløse udflugt.
Schopenhauer paragraf nr. 38 lyder:  ’Den sidste udvej’. Den demonstrerer Asbjørn K. Nissen ved at gå amok og svinde sine to medspillere til på det groveste, indtil de forlader scenen.
‘Sidste udvej’ kender nogle måske fra hverdagslivet i forskellige eksponeringer af grovhed. Men næppe meget anderledes end udraderinger af modparter på Christiansborg.

Vi ved, hvad Schopenhauer taler om. Og vil vi have det uddybet, har Det Kgl. været så elskværdig at trykke hele teksten til filosoffens 38 regler i programmet, som er formet som en bog på 81 sider trykt i samarbejde med dagbladet Information.

 

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *