'Dagens festuge-satire' Teater Svalegangen Århus 27.8.2015 Anm.

Foto: Morten Fauerby

LED OS

 

 

IKKE I

 

 

I FRISTELSE

 

 

’Dagens Festugesatire’ er afslappet improteater i Teater Svalegangens nye store sal.

 

Medvirkende: Per Smedegaard, Marie Askehave, Kaja Kamuk, Camilla Gjelstrup, Anders Brink Madsen og Holger Østergaard Kristensen. Musiker Johannes Smed.

***

 

DER skal tilgivelse til, forståelse for og accept af en lav fællesnævner. Det er til gengæld, så klokken ringer i de øjeblikke, hvor impro-teater lykkes.
På Svalegangen i Århus kaster de sig i disse uger ud i en serie ’Festugesatirer’. Late night – kl. 21-23 – er fire af teatrets skuespillere på scenen, har en gæst med – i aftes var det Marie Askehave – og udgangspunktet er, hvad publikum på stedet afleverer af ideer, hentet her og nu fra dagens aviser, der ligger fremme på bordene. Værsgo: En overskrift og klø så på.
Genren havde en bølge i 60’erne og 70’erne, hvor teatergrupper som Turnus dyrkede den med succes, og den er oplagt i disse år, hvor tempoet især på de sociale medier indbyder til hurtige reaktioner, hurtige konklusioner, slagfærdighed og svar på tiltale.
Svalegangen dyrker det lige nu i den splinternye sal, teatret har fået indrettet på toppen af sin bygning i Rosenkrantzgade.
Som sagt: Der skal tolerance til for at acceptere det mylder af sving med armene og slag med halen, improvisationerne indbyder til. Tolerance både hos publikum og hos aktørerne på scenen.
I aftes blev der smidt en stribe emner ud, de smeltede sammen og fra hinanden igen, skabte forbløffende associationer og hentede luft fra så forskellige emner og overskrifter som imam-undervisning på Universitetet, homoseksuelles rettigheder eller ’Hvad foregår der i hovedet på en 11-årig pige?’.
Men ’Led os ikke i fristelse’, naturligvis hentet fra en Kristelig Dagblad-artikel, blev nærmest ledetråd i den to timers muntre forestilling, der ad sære baner uundgåeligt måtte strejfe utroskab, familiestridigheder og hverdagsproblemer i de små hjem – det var indimellem nærmest som at lytte til pointerne i de ustandselige tv-programmer, hvor psykologer og øko-rådgivere får ægtepar til at pille deres privatliv og ulyksalige velstandsforvirring fra hinanden for åben skærm.
Det kom der mange sjove og provokerende dialoger og optrin ud af med de fire skuespillere Kaja Kamuk, Camilla Gjelstrup, Anders Brink Madsen, Holger Østergaard Kristensen og Maria Askehave.
Hvor meget de hver for sig behersker improvisationerne effektfuldt afhænger af både deres karisma, deres evne til at lytte til, hvad andre spiller ud med, og selvfølgelig deres individuelle fantasi og sprogfornemmelse, alt det, de på teaterskolerne har trænet op, og som de jo i øvrigt også får – i hvert fald kan få brug for i det daglige scenearbejde.
I showet, som kører under Aarhus Festugen frem til 5. september, bliver der slået en masse skæve – men selv det er underholdende, fordi stemningen er løssluppen med teatrets leder Per Smedegaard som konferencier. Og tilgivelse som sagt en forudsætning.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *