'Regn' Færøsk gæstespil på Københavns Musik Teater 3.9.2014 Anm.

Kjartan Hansen og Kristina Sørensen Ougaard i ‘Regn’ på Københavns Musik Teater  (Foto: Kirstin Helgadòttir)
*
*
*
*
*
*
*
*
*

SPANDEVIS AF REGN

 

 

Et færøsk gæstespil på Københavns Musik Teater fortæller en kort dyster historie.  Titlen er ’Regn’.

 

’Regn’ spiller også 4., 5. og 6. september på Københavns Musik Teater

 

***

 

MAN kommer vores fordomme frejdigt i møde. Færøerne er et regnfuldt sted, og Det Feröske Compagnies forestilling hedder simpelt hen ’Regn’. Stykket åbner med spande i massevis spredt over scenegulvet. Vand er nærværende. Som var de færøske spillere bevidste om, at København sandelig også kender til skybrud.
Der er to medvirkende, et par. D.v.s. faktisk tre. Den tredje er musikeren, der styrer sine toner elektronisk ved scenekant og straks fører os ind i en stemning af forladthed.
Men det er parret, vi skal lære at kende. Pigen, der dansende som en vingeskudt måge først dukker op. En ensom flagren, der har ynde, men ordløst varsler uheld. Så dukker fyren op, en kleppert, der taler til os. Beretter om familien, ja, familierne, en rablende redegørelse for indgiftede slægter – han taler en blanding af engelsk og færøsk, men vi forstår: Det er samfund, hvor man er tæt og trygt, men også faretruende nær hinanden.

MYTEN

Megen dialog skal der ellers ikke til for at fortælle en dyster historie om udsprunget kærlighed mellem klipper og hav. Kærlighed, der knuses. Allerede det første billede har fortalt det: En blodrød kjole daler ned og lander i en af spandene. Et varsel, som var vi på vej mod et lorcask blodbryllup.
Siden er udviklingen en tung pas de deux uden dansetrin, kort lykke og kun tungsindige tilnærmelser og fravær. Fyldte og tømte spande som triste rekvisitter til den tavse beretning om døden, der indhenter de unge.
Stykket bygger på en gruopvækkende myte fra en færøsk afkrog, hvor en ung pige forsvinder, men hendes kæreste lever videre med fiskeri-resultater, der forbløffer den lille by – og som til sidst afsløres som baseret på, at den døde pige hænger i en grotte og drypper blod, der tiltrækker fiskestimerne til det obskure sted!
Du godeste! I vores del af Danmark nøjes vi med hr. Oluf og elverkongens datter og køn musik af Niels W. Gade!!
Spillerne, sympatiske trods alt, er Kristina Sørensen, Kjartan Hansen og Jens L. Thomsen (musikeren). Og Nina Kareis fra Livingstones Kabinet har iscenesat.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *