Nachtmusik og ‘For violin og Ork.’ CD 28.12. 2019

Komponister på sære veje - nattemusik hos Allan Gravgaard og en vildfaren violin hos Pelle Gudmundsen-Holmgreen

 

PÅ ENSOM VEJ

Komponister på sære veje – nattemusik af Allan Gravgaard, en vildfaren violin hos Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

Allan Gravgaard Madsen: Nachtmusik. Pelle Gudmundsen-Holmgreen: For violin og orkester. Solister: Christina Åstrand og Per Salo med Danish National Symphony Orkestra. Dirigenter: Ryan Bancroft og Nicholas Collon. DACAPO 8226138

****

VI er på sære og ensomme veje med værkerne på denne CD. Først en nattevandring med komponisten Allan Gravgaard Madsen, vandringen angiveligt knyttet til et område i Århus, men vi behøver ikke gribe et kort over Århus for at følge med. Det er bare musik, Nachtmusik kalder Gravgaard stykket, den ensomste musikalske vandring langt hen ad vejen. Du synker ind i en fnuglet, stille gentagelse af en enkelt tone, et E, så stilfærdig, at du i begyndelsen knap aner den, du skruer på, men den skal du ikke, du skal falde i dyb ro og lytte til den spæde tone, en gangart skabt på en violin, udviklet med et klavers diskrete prikken, som en spætte, der har besluttet sig for ikke at forstyrre, og langsomt mod slutningen vokser det til et helt symfoniorkesters blide omfavnende kærtegn. Tranceagtig lyttemusik. Vi stemmer sindet til ro og undrer os lidt rørt, da vi bliver klar over, at Allan Gravgaard er fyren, der gik under navnet Speaker-Allan og var Frederik Cilius’ makker i Den korte Radioavis på det nu sunkne, underholdende slagskib Radio 24-7. ’Sic’, som de siger i den verden.

DET andet værk er en tyve år gammel bedrift af den vittige mystiker og fabulant Pelle Gudmundsen-Holmgreen, komponisten, der desværre har forladt denne verden for et par år siden. Hans lydsøgende kompositioner bringer os også med dette værk de særeste steder hen. Titlen er ’For Violin og Orkester’, alene titlen udslag af komponistens underfundige leg med begreber og ord. For det er godt nok et stykke for violin og orkester, men du er ikke på banen med Max Bruch eller Mozart eller en hvilken som helst anden komponist – de falder over hinandens ben med violinkoncerter– der bruger den betegnelse for et værk i tre satser. Det er en historie for en ensom violin, der i hænderne på Christina Åstrand – Radiosymfoniorkestrets koncertmester – jagter og tumler sig søgende gennem en orkestral jungle af morderiske indfald, muntre spor ud i det uvisse, larmende bråvallaslag, tyste og overraskende pauser – hvor skal hun hen? Hvor finder hun hvile? Ingen steder, for vi alle landskaber og ender undrende i et ingenmandsland.

BÅDE Gravgaards og Gudmundsen-Holmgreens stykker bliver spillet af Christina Åstrand og pianisten Per Salo og Radiosymfoniorkestret, så vi konstant spidser ører for at få det hele med. Åstrand og Salo kaster sig igen virtuost ud i de utroligste opgaver, vi lytter og løfter undrende og imponerede øjenbryn.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *