'Lovens vogtere' Von Baden på Teater Grob 9.5.2012 Anm.

Kathrine Høj Andersen og Henrik Vestergaard i ‘Lovens Vogtere’  (Foto: Kim Glud)
*
*
*
*
*
*
*

HAR DU SLÅET DIG, BASSE?

 

Spøjs komedie om tre mænd, der prøver at løse hjemmekrisen ved at lege Batman-brødre, der kan frelse verden og sig selv. Det er den århusianske teatergruppe Von Baden på gæstespil i Teater Grob med Kathrine Høj Andersen som mor derhjemme. 

 

 

***

 

DE har det svært, de voksne drenge. Deres manderolle ligger og svømmer et sted mellem opvasken derhjemme og så ’hulen’ henne i parken, hvor de kan mødes, slå sig for brystet og drømme om heltegerningerne.
Især når de gejler hinanden op. F.eks. ved at bekræfte hinanden i, at konen ikke forstår dem.
Det fine ved stykket er en gennemført pointe: Konen bliver spillet af en og samme Kathrine Høj Andersen, som med henrivende tålmod håndterer hver af dem moderligt, kærligt, overbærende, men også håndfast, hver gang de vender hjem til skørterne, forslået og forvirret af deres heltegerninger, som hurtigt viser sig at være knap så heroiske, som de bilder sig ind. Proppet med let gennemskuelige søforklaringer om, hvad de har rodet sig ud i.
Det er morsomt langt han ad vejen at se de tre fyre iføre sig Jens Lyn- eller Batman-kostumer for at realisere planen om at banke de bander, der gør livet i parken usikkert. Kombinationen af Henrik Vestergaard, som er den kække, der fører an, og kammeraterne Anders Brink Madsen og Frederik Meldal Nørgaard, der tumler med en blanding af nervøsitet og længsel efter at komme hjem i varmen, skaber sjove dialoger og situationer mellem de tre, når de går til kamp i parken. Først med en bande indvandrere, der selvfølgelig lammetæver dem. Så – tappert – mod en gammel, ensom blotter, der til gengæld får så hatten passer.

I STÅ

Spillet er pumpet med festlig latterliggørelse af mænds desperate håndtering af magttabet over for kvinderne i det hjemlige, men også den gribende mangel på evne til at se virkeligheden i øjnene. Og ikke mindst den omsorg og ømhed, de i virkeligheden selv er fyldt af, men ikke kan finde ud af at bruge. Det er de øjeblikke med Kathrine Høj Andersen i sofaen, der hver gang skaber de smukkeste psykologiske situationer. – Har du slået dig, Basse? Spørger hun deltagende. Kærligt forstående – og med et glimt af ironi i øjenkrogen.
Stykket har det problem, at dramatikeren Lars Husum er standset ved de gribende og komiske situationer, der udløser stor og kærlig latter i rummet. Men forløbet går i stå midtvejs, vi får ikke alle regnestykkets ligninger på plads, men slutter bare ret brat med en nem sløjfe: Forsoning mellem konen og hendes mænd. 

GregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *