'Gruppe 8' Skuespilhuset Ll. Scene. 4.2.2014 Anm.

Olaf Johannesen, Birthe Neumann og Laus Høybye i ‘Gruppe 8’ på Skuespihusets Lille Scene (Foto: Casper Sejersen)

*

*

TÅRNHØJT PJANK

 
 

 

Line Knutzon er lykkelig forgabt i kluntede håndværkere. Endnu en gang med stykket ’Gruppe 8’, hvor grinet løsnes af Birthe Neumann, Olaf Johannesen og Laus Høybye.

 
’Gruppe 8’ spiller på Skuespilhusets Lille Scene og på turné indtil 24. marts 

 

***

 
TÅRNHØJT pjank. Line Knutzon er en mester i at brodere sine stykker med åndeløs snak – læg mærke til: Ikke åndløs, men åndeløs. Og dog: Langt hen ad vejen er det vel åndløs snak, hun netop så tit rammer, og rammer med hovedet på skrå og en sær ømhed overfor og kærlighed til sine medmenneskers ivrige, spontane ævl.
I ’Gruppe 8’ på Skuespilhusets Lille Scene smækker hun tre håndværkere ud på sit dramatiske salatfad. De gennemspiller en situation, hvor de sammen skal indrette et udstillingslokale. Birthe Neumann, Olaf Johannesen og Laus Høybye i uafladelig verbal og fysisk håndgemæng om den enkle opgaves løsning. De ligner et sæt Marx Brothers i aktion.
Håndværkerfaget har åbenbart Line Knutzons særlige kærlighed – for nogle år side skrev hun en vild farce om et hold håndværkere, der byggede hus for et ungt par. Stykket blev sat op med brask og bram på Det Kgl. og fortsatte året efter til Aalborg Teater, hvor de forvirrede svende og lærlinge endte hængende i lysekronen fægtende med arme, hammer og skruenøgler.
’Gruppe 8’ ligner en eftertanke til ’Håndværkerne’ – kunne der mon ikke broderes videre på situationen? Videre på den mentale forvirring, der udløses, når mennesker skal samarbejde? Og videre på sproget, som det fungerer, når folk gnubber irritation og forurettelse af på hinanden i en blanding af gemytlighed og konkurrence om at få ret. Ikke så meget have ret. Men få ret.
Det er stadig brugbart stof. Fnise-stof – for os, der ikke kan holde på en hammer og for dem, der sikkert har lyst til at gå lige ned på scenen og vise, hvordan.
 

 

LEGETØJ

Line Knutzon har en evne til at aflytte kærnerne i dagligdagens forvrøvlethed. I starten lader hun Birthe Neumann tage en af disse ture, som f.eks. Finn Nørbygaard også excellerer i: En forklaring på, hvordan man når frem til et sted – i i dette tilfælde arbejdsstedet, og hvor man kan parkere. Gadehjørner, gadenavne, butikker i syndflod.
Hun fortaber sig helt i rejsebeskrivelsen. Med associationer i øst og vest. Mens den vrisne, saglige Olaf Johannesen prøver at få styr på vrøvlet. Og på sig selv. Og på opgaven. Som konstant mislykkes, ikke mindst, da Laus Høybye kommer til og blander sig som en forvirret amatørpolitiker, der ikke kan finde ud af, hvad parti, han skal høre til.
For de tre skuespillere er ’Gruppe 8’ et herligt stykke legetøj, der giver dem mulighed for at udfolde flere sider af deres komiske talent. Den hurtige replik, pjanket i vild overdrivelse – til sidst kørt derhen, hvor det taber i effekt. Hvor manuskriptet taber pusten. Og løjerne sådan set er slut.
Dér er vi 50 minutter fra start. Og mangler endnu 20 minutter.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *