‘Fobiskolen’ II Mammut Teatret i Kaleidoskop2 26.2.08 Anm.

FORBI SKOLEN

Den terapeutiske idyl på Mammut Teatrets ’Fobiskolen’ krakelerer yderligere i 2. afsnit, især ved tilsynekomsten af Hamlets fars ånd.

****

Første afsnit af ’Fobiskolen’ udløste en stribe gisninger om, hvordan det ville udvikle sig.
Nogle gisninger holder. Andre ikke.
Vi gættede på ’forløsende seksuelle udskejelser’. Det holder. Lisbeth Wulff som Barbara (Man gjorde et barn fortræd) tager en tur under dynen med Paw Henriksen, der spiller flinke Esben, som er så uskyldig i sind og sjæl som Wagners Siegfried.
Vi gættede på mor/datter-forsoning? Men nej-nej! Mor (Stine Schrøder Jensen) ankommer for at se, om Barbara har styr på det. Mor og datter ryger i totterne på hinanden. Så dét holdt ikke.
Og forstanderparret? Har de to – Olaf Johannesen og Helle Dolleris – nu ekspederet sig selv til parterapeut for få lappet deres forhold? Næh. De er til gengæld ekspederet på Ekstra Bladets forside med afsløring af, at skolen er ved at gå konkurs. 

LANGT UDE

2. afsnit render altså i nye og underholdende retninger. Som seriøst bidrag til forståelse for angstfænomener og deres behandling er vi langt ude. Heldigvis. Vi er primært på en griner. Og på soap-plan. Hvilket ikke gør noget. Terapihysteriet og kursusgalskaben trænger til at få tilført latteren. Det erindres man om, når man på denne tirsdags premiereaften kommer lige fra det virkelige liv, hvor en psykolog i TV-Avisen gravalvorligt har forklaret os, at børn, der oplevede fyrværkeribranden i Seest, faktisk blev bange. Med denne sensationelle iagttagelse in mente er vi beredt til se på ’Fobiskolen’s  terapeutiske øvelser til bortfjernelse af angst med friske øjne.

GODT SHOW

Forstanderen har altså rod i regnskaberne. Det bringer kursusdeltager Jens i fokus som en mand, der kan bidrage med noget sagkundskab. Han spilles af Anders Hove, der her videreudvikler sin gråmelerede desperado af en bogholder, håret stritter, ansigtet kramper, arme og krop flagrer som vindslidte møllehjul. En ætling af skriverkarlene i Holbergs ’Den Stundesløse’.
Det er et godt show langt hen ad vejen.
Det pinagtige forhold, at forstanderen bakser med at skrive en bog på basis af kurset og dets deltagere, bringer Tom (Christian Hetland) på banen. Han har før været offer for udlevering i en bog, så han bliver højrøstet.
Højrøstet bliver i det hele taget de fleste på dette hold, som er så fint sammenstykket af individuelle typer. Den distancerede, arrogante Mette (Ellen Hillingsø), hvis traumatiske angst ikke synes at bunde i andet end forkælelse hjemmefra. Og den horoskopdyrkende Irene, som Tina Gylling Mortensen tilfører al sin moderlige pondus.    

GENFÆRDET

Stilistisk synes føljetonen at være en smule i vildrede. De løsrevne reality-scener fra kursushverdagens trængsler – som afgjort er de morsomste – brydes af, at konkurs-historien sparkes videre af Claus Flygare, der under bulder og brag indfinder sig forklædt som Hamlets fars genfærd. Hér altså som far til Niels Forstander, som åbenbart trænger til en faderlig skideballe. Det snerper af Klyde-show.
Men lad os nu se, hvad 3. afsnit bringer. Skal vi gætte på, at ’Fobiskolen’ ender som ’Forbi Skolen’?

gregersdh  

(Fobiskolen I anmeldt 16.2.)    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *