‘~[Cirka lig med]’ Odense Teater Sukkerkogeriet 28.9.2016

På Odense Teater er det 'pengene eller livet!!' Samfundets besættelse af økonomi gjort til en sprudlende og bevidst forvirrende cirkus-forestilling

cirkaligmed_pr10Foto: Odense Teater

 

 

SLIP SLANTERNE

 

På Odense Teater er det ’pengene eller livet!!’ Samfundets besættelse af økonomi gjort til sprudlende, bevidst forvirrende cirkus. 

Dramatiker: Jonas Hasen Khemiri. Instruktør: Simon K. Boberg. Scenograf: Edward Lloyd Pierce.  Medvirkende: Peter Flyvholm, Janus Elsig, Youssef Wayne Hvidtfeldt, Githa Lehrmann, Lea Baastrup Rønne, Kristoffer Helmuth, Rikke Lylloff og Peder Holm Johansen

’~[Cirka lig med]’ spiller på Odense Teaters Sukkerkogeriet indtil 22. oktober. Varighed 2½ time inkl. pause

****

HVAD DÆLEN foregår der her? Hvad har de gang i i ’Sukkerkogeriet’, Odense Teaters annex ude i det eksotiske skrabsammen af gamle industribygninger og menneskeboliger?
Kik bare lige på titlen på stykket! Det er ikke engang til at sige det. Prøv. Det står oven over. Det er lige så svært, som når man skal give sin snabel-a-adresse i telefonen til nogen i udlandet. Du har købt en dåse ananas pr postordre i Flensborg og skal fortælle din mailadresse i telefonen. Øh, hva’ siger du så? Du gør dit bedste og brøler: ’Schnabel-A’! Nein, bitte. Dernede hedder det ’Schweineschwanz’.
Den vanvittige, uudtalelige titel på stykket er præcis så absurd som det, stykket handler om: En verden, der er krøllet helt ind i økonomiske spekulationer og processer. Vi befinder os ikke bare i et digitaliseret helvede af terminologier. Det handler i bund og grund om penge, økonomi, fiduser og alle de lumske ideer og teorier, vi alle sammen render rundt og fylder vores liv med.
Det skal man nu ikke lade sig gå på af. For det svenske stykke dykker ned i vores elendige, men komiske, økonomiske ragen-til-os-niveau, hvor der ikke flyttes en fod eller løftes en hånd, uden at det handler om, hvor gysserne befinder sig, og hvordan de kommer til veje.
Det økonomiske samfund-cirkus.
Cirkus i bogstavelig forstand. Cirkusarenaen, der er scenen i stykket, er så fyldt af forvirrende snak om penge og økonomi, valuta og kurser, manipulationer og besnærende ideer og overbevisninger som et helt tons folketingsreferater af diskussioner om topskat.
Iscenesætteren Simon K. Boberg og scenografen Edward Lloyd Pierce har lavet en regulær cirkus-forestilling. Musikken trutter, sprechstallmeisteren pisker rundt med klovner, der har røde næser på, der er stærke mænd og labre damer på trapez.
I det brogede kaos møder vi en pige, der tror på et økologisk samfund, en ung mand, der ikke kan finde ud af, hvordan kan skal komme frem i verden, en professor, der leder efter matematiske løsninger, en tigger, der plager livet af alle – også publikum – for nogle slanter til sin syge et-eller-andet,  samt en kvinde, der har overværet en trafikulykke og besøger den forulykkede et-eller-andet på hospitalet og har fingrene i den armes håndtaske.

HOVEDET UNDER

Er du med? Nå ikke? Men du griner en del, for det er sjovt og vanvittigt. Du griner oven i købet – men lidt skævt – da tiggeren fristes af sprechstallmeisteren til at stikke hovedet under vand i et bassin og holde det nede i et minut mod at indkassere 100 kr.
Hvad sætter man ikke på spil foren hundredelas? En opfordring til publikum om at være forsøgsperson i samme øvelse, giver ikke pote. Selvom det måske har kriblet i nogle. Skulle man?
Hvad er i det hele taget pengene værd i dette samfund? F.eks. en forestilling som denne her? Spørger skuespillerne ud til publikum.
Man prøver at holde sammen på hvem, der er hvem, og hvad der er fiktion og fabulering, og hvad og hvor meget der ligner virkelighed, men i den løbende fis og ballade slipper man snart, og ser det hele som en festlig og ironisk identifikation af det pengebesatte samfund, en sjov og ondskabsfuld nytårskomedie, spillet af striben af skuespillere med pedalen i bund.
Stykket har været en succes på Dramaten i Stockholm. Forfatteren, der hedder Jonas Hassen Khemiri, vækker postyr med romaner og teaterstykker i disse år, og her har vi ham altså på slap line med en grotesk opvisning af en almindelig og uløselig besættelse af gevinst fra håndører til milliardformuer.
Og prøv så igen at udtale titlen.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *