'Catering' Mammutteatret på Betty Nansens Edison-scene 14.3.2015 Anm.

Nicholas Bro og Nanna Skaarup Voss i ‘Catering’ (Tegn. Claus Seidel)

 

 

REJSEN TIL AMERIKA

 

 

’Catering’ er en art dokumentarteater, en hårdtslående historie om luderimport fra et østland. Med Nanna Skaarup Voss i rollen som offer.

Tekst og koncept: Lukas Moodysson, Nicholas Bro og Julie Maj Jakobsen. Instruktion: Maria Kjærgaard-Sunesen. Scenografi: Katrine Gjerding. Medvirkende: Josephine Park, Nanna Skaarup Voss, Tina Gylling Mortensen, Joachim Fjelstrup, Morten Holst, Ferdinand Glad Bach og Claus Flygare.

’Catering’ spiller indtil 1.4. på Betty Nansens Edison Scene.

****


’AMERIKA!’, ’Amerika!’ skriger pigen henrykt. Der skal hun hen, tror hun, for det har hendes mor lovet. Et skønt sted at komme hen, hvis man er en fattig pige i Estland.
Det mente Peter og hans lillebror også i Christian Winthers ’Flugten til Amerika’. De var så langt, at de stod med kufferten i hånden, ligesom pigen gør i Estland. Og så gik det hele vasken og endte med, som Peter siger: ”Jeg drukned min sorg og fandt min trøst på bunden af sagosuppen.”
Værre var den tragedie ikke.
Men det er den for pigen fra Estland. Hun kommer heller aldrig til Amerika. Hun kommer til Danmark. Og finder aldrig nogen trøst, men ender med at drukne sin sorg på bunden af havnen. Danmark er nemlig værre end døden, for hun er snigløbet af en dansk, rejsende menneskehandler, der lokker håbefulde og blåøjede piger til Danmark og spærrer dem inde på et bordel til svinebundet prostitution.

REALITY

Det er den historie, vi får i alle lemlæstende detaljer. Et stykke reality som skåret ud af den virkelighed, man kan møde resultaterne af i københavnske baggårdskældre og rundt i landet i øvrigt.
Tragiske skæbner solgt til den type kunder, som Nicolas Bro tegner et portræt af i Mammut Teatrets forestilling på Edison Teatret. Det første kvarter er han alene på scenen, sidder med sin computer, finder www.porno.dk, og spiller den af i al hygsomhed til film med – Vi gætter  – den rødhårede fra Estland.
Onani ved skærmen er hyggeshow imod den historie, Mammutteatrets aktører sender pigen Lilja igennem.
Hun bliver spillet af Nana Skaarup Voss, glimrende, troværdigt og duftende af uskyld og naivitet. Kvaksalver-operationer, voldtægt, sult, afprøvning af luderfaget i det estiske, røvrendinger i ét væk af stedmor og mænd i farvandet – det hele tilsat en rørende historie om, hvordan hun redder en ven fra at tage sit liv, mens hun selv styrer mod ulykkerne.

DOKUMENTAR

Det er fiktivt dokumentarteater. Politi og retssystem har hundreder af historier, der ligner, og forfatterne Nicolas Bro og Julie Maj Jakobsen har sammen med instruktøren Maria Kjærgaard-Sunesen stykket en film af Lukas Moodysson sammen til tragisk og brutalt teater.
Rammen er en mindre scene på Edison, betonmure, jerntrapper, løse skumgummimadrasser, alt på kz-lejr-niveau og langt fra de lumre, kulørte boudoirs, fantasifuldheden bestykker miljøet med.
Råt og voldsomt går det til omkring den ulykkelige – mindeværdigt voldsomt for denne anmelder, da Ken Vedsegaard som alfonsen i raseri kyler om sig med løse stole, et sår på skinnebenet vidner om, at man ikke skal sidde på første række, når Vedsegaard tager fat.
’Catering’ er i øvrigt en coproduktion med Betty Nansen. Den er lærerig, ikke mindst for de skoleklasser, den også er tiltænkt.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *