Alpekongen og misantropen. Opera DR P2 6.11. 2021

Ukendt opera lørdag aften. Komponisten er næsten lige så ukendt

Første takter af forspillet til Leo Blechs opera

 

 

EN UKENDT OPERA – BARE ROLIG

’Alpekongen og misantropen’ er lige så ukendt som sin komponist. En ok lørdag aften-udfordring fra DR.

Leo Blech: Alpekongen og misantropen. Opera på DR P2 lørdag aften 6.11. 2021. Optagelse fra festkoncert i Aachen maj 2021

****

DU skal ikke være bange… som mit barnebarn siger – en fast gentagelse af, hvad vi selv siger til ham, når der pludselig bores med betonbor et sted i huset.

DRs opera-kommentatoren Jørgen Hansen tænkte vel det samme, da han introducerede denne lørdag aftens opera på P2. Han så for sig, at lytterne sad med en skeptisk grimasse: En flere timers opera af den tyske komponist Leo Blech. Af hvem?

LEO BLECH – berømt dirigent, der også komponerede operaer. Rolig! siger Hansen – vi begynder lige med at høre en Leo Blech-indspilning fra 1929, hvor Lauritz Melchior synger Siegfried, som flår sværdet Notung ud af træet i 1. akt af Wagners Valkyrien. Det ved vi, hvad er. Og så har vi Leo Blech på plads.

LEO BLECH skrev altså operaer, og vi skal høre en af dem resten af aftenen. Den hedder ’Alpekongen og misantropen’, og den viser sig at være både spiselig og mærkelig. En historie, baseret på dramatik fra 1830’rnes tyske eventyrfabulerende romantik. Den handler om en mand, der plager livet af sin familie med surhed og halsstarrige aggressioner. Han bliver under en tur i bjergene forvandlet ved trolddomskunst af en initiativrig alpekonge, tryllet til sin egen svoger og ekspederet tilbage til familien, så han kan opleve, hvordan han bliver svinet til, fordi de ikke aner, at det i virkeligheden er ham, de snakker til og ikke svogeren. Besynderlig sag med lykkelig udgang.

MUSIKKEN er en, jeg havde nær sagt: eventyrlig blanding af Wagner, Richard Strauss og folkelige temaer, uropført i Dresden i 1903. Vi er aldrig i tvivl om, hvor vi er henne i den musik, den klinger smukt og genkendelig i sine sanglige og orkestrale udtryk, benfri romantisk komedie med sær handling. Og godt sunget af en stribe solister, hvis navne ikke mange vil nikke genkendende til. På en måde et mærkeligt valg af DR, en optagelse af en 150 års fødselsdagskoncert i Aachen for Leo Blech, som altså er født dér i 1871. FESTKONCERTEN, som er fra maj i år, bliver dirigeret af den amerikanske Christopher Ward, der i pausen fortæller på flydende tysk om Leo Blech og operaen. Vi gætter på, at den er programsat i en europæisk udvekslingsordning mellem radiofonier. Men fint, ganske velkommen som et interessant bekendtskab.

DET er en koncertopførelse, der – som billeder viser – er underkastet corona-restriktioner – solister og musikere sidder godt adskilt og med særlige store, hvide ventilatorer placeret foran sangerne.

DIRIGENT var han altså primært, Leo Blech. Virkede især i Tyskland og Østrig. Han var jøde og flygtede under nazismen i første omgang til Riga i Letland, og videre derfra til Stockholm, hvor han dirigerede i mange år under og efter krigen. Han forlod først Riga i 1941, da krigen var i gang og Letland besat af tyskerne og jødeforfølgelserne var nådesløst i gang. Göring beordrede pas udstedt til ham, så han kunne rejse til Sverige i stedet for at blive slået ihjel eller sendt til Sibirien.

EFTER Stockholm levede og dirigerede Blech mest i Berlin indtil sin død i 1958, og man møder hans navn i rigtig mange pladeindspilninger fra både før- og efterkrigsårene. Nu kender vi ham altså også som operakomponist  – d.v.s. faktisk har der været opført en opera af Leo Blech i Danmark for mange år siden. Den hedder ‘Forseglet’ (‘Versiegelt’) og gik på Det Kgl. Teater i sæson 1910-11 og blev spillet 15 gange.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *