'Buxtehude and his Circle' CD med Theatre of Voices. Dir. Paul Hillier. 12.2.2016 Anm.

 

 

 

 

UNDERFULDT

 

 

 

 

Midt i krigenes bulder i 1600-tallet: Buxtehude og andre komponister, der skrev genial musik. En underfuld cd.

 

’Buxtehude and his Circle’. Theatre of Voices. Dirigent Paul Hillier. Værker af Buxtehude, Geist, Bruhns, Tunder og Förster. Dacapo 6.220634.

 

*****

EN rigdom!… Blevet til i urolige tider. Trediveårskrigen susede gennem 1600-tallet, Svenskekrigene flåede en tredjedel af Danmark til Sverige.
Men dér sad komponisterne og skrev den prægtigste musik, sejlede, vandrede, kørte frem og tilbage mellem landene, besøgte hinanden, spillede sammen, fyldte kirker og sale med koncertoplevelser. Det har næppe varet så fredfyldt og idyllisk, som det lyder. Krige var helvede. Men livet blev levet, og musikken spillede.
En ny cd handler om ’Buxtehude and his Circle’, og man gætter næppe galt, hvis man siger, at de bibelske tekster, de sætter i musik, ind imellem må have ramt dem selv og publikum med snertende associationer til de krige, der rykkede liv og tilværelse op. Billederne taler: ”Herren vil på dommens dag fylde alle steder med døde kroppe og smadre hoveder i mange lande”. Man vidste, hvad der var tale om i ny- og gammeltestamentelige tekster.
Musik, sang, kantater, salmer blev til i utrolig fylde i skandinaviske og nordtyske byer i 1600-tallet. Her på pladen samlet om en kreds af komponister, der er samtidige med Dietrich Buxtehude, dansk komponist og organist, født i Hälsingborg inden Skåne blev svensk, men med et liv, der førte ham til Maria Kirken i Helsingør og videre til hansestaden Lübeck, hvor han fik sin storhedstid som organist og organisator af koncerter, berømmet i hele Tyskland. Både Bach og Händel er vandret lande igennem for at lytte til ham.
Selv var han søn af en indvandret tysk organist – vi ved meget om både ham og hans samtidige, selvom brande og krigsbombardementer siden har ødelagt uerstattelige dokumenter og partiturer.
Teksthæftet til cd’en fortæller om et sært fund: Resterne af et brev fra Buxtehude senior til junior blev i år 2000 fundet bag pulpituret på St. Olai Kirken i Helsingør. Det var skrevet på dansk.
CD’en er en blomstrende samling af eksempler på, hvor frodig musikken var i de år. Det er Christian den 4.s og Frederik den 3. tid – det Kgl. Kapels tidlige år, hvor en af komponisterne, Kasper Förster var hofkapelmester.
Typisk for internationaliseringen: Förster kom og gik, tilbragte også mange år i Venedig, skifter ligesom andre af de komponister, vi møder her, mellem Danmark, Tyskland, Sverige, Hansestæderne og byerne Østersøen rundt. Rige byer trods krigene, og de havde råd til at finansiere musikere og komponister – Buxtehude selv boltrede sigfor rige købmænds penge med sine ugentlige Abendmusik-koncerter i Lübeck.

OVERLEGENT

Musikken, vi hører er både dybt religiøs, men sandelig også munter og spillevende. Frisk og dramatisk – man er aldrig i tvivl om nærheden til den blomstring i opera, der samtidig var under udvikling.
Der bliver sunget og spillet med stor og virtuos variation af ’Theatre of Voices’, det ensemble, amerikaneren Paul Hillier dannede for 25 år siden, men som i mange år haft sin faste base i Danmark. Med konstante gæstespil i udlandet, og bestående af en række elitesangere, der både er i stand til at udfolde sig i helt moderne repertoire, men altså her er på sikker og kompetent barokgrund. Der er øjeblikke af perfekt og helt overbevisende præcision, og solistiske udfoldelser af sopraner, tenorer, en enkelt kontratenor og en bas – alle behersker stil, stemmeføring og tekster med overlegen virtuositet. Sammen med en gruppe på syv barokmusikere, alle ledet af Paul Hillier.
Komponisterne, der er repræsenteret, er – udover Buxtehude og Förster – navne som Franz Zunder. Christian Geist og Nicolaus Bruhn, mere eller mindre danske, men alle med tilknytninger til Danmark i dette gyldne, turbulente århundrede.
De attråede musikere og komponister var dengang som nu folk, der havde europæisk netværk og skrev og spillede i et fælles sprog: noderne, traditionen. Påvirket og inspireret af hinanden.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *