'Udsøgt smerte' Husets Teater 24.8.2013 Anm.

Steen Stig Lommer og Solbjørg Højfeldt i ‘Udsøgt smerte’ på Husets Teater (Tegning: Claus Seidel)
 
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

UDSØGT KEDELIGT

 

’Udsøgt smerte’ er en kedsommeligt affære på Husets Teater på Halmtorvet. En coproduktion mellem Huset Teater, Holland House og Svalegangen i Århus.

 

Spiller indtil 28. september på Husets Teater. Derefter på Svalegangen  og turné indtil 8. december

 

**

 

UDSØGT kedeligt. Sådan udvikler det franske stykke ’Usøgt smerte’ sig på Husets Teater.
Det handler om en kvinde, der har mødt en mand. De er blevet forelskede i hinanden. Men kvinden har besluttet sig for en rejse til Japan, gennemfører den, de korresponderer, aftaler at mødes efter tre måneder på et hotel i New Delhi Indien, hans forslag. Dagen før ringer han afbud. Han har mødt en anden.
Bad luck. Og sort humør på hotelværelset i New Delhi.
Indtil da har vi lyttet til Ellen Hillingsøs beretning, en art dagbogsskriveri om rejsen med den transsibirske, leben i Tokio, lidt natteputteri med en italiener, skænderi med en journalist, som møver sig til et interview til ’Le Monde’ – damen er en kendt kunstner. Jævnt uinteressant. Selvom Ellen Hillingsø og Steen Stig Lommer gør sig umage for at sætte skub i den træede tekst.
 

UENDELIGT

Rigtig galt går det i 2. del af stykket, der er bygget op som en række trøstende fortællinger af stakkels mennesker, der beretter til Ellen Hillingsø om frygtelige ’udsøgte smerter’, de selv har gennemgået i lignende tilfælde. Beretningerne bygger hende langsom op til at få et nøgternt forhold til sit eget lille uheld udi kærlighed.
En uendelig kæde af repetitionsøvelser, lagt i munden på Lommer og Solbjørg Højfeldt.
Stykket er et forsøg på en dramatisering af den franske dokumentations- og konceptkunstner Sophie Calles ’Douleur exquise’, en nedfældet gennemgang af noget selvoplevet.
Som dramatik er det jammerligt. Eneste vikrkelige udbytte som tilskuer er instruktøren Jakob Shokkings nøje gennemarbejdede video- og billeddækning af især første del til velberegnet musik af den norske komponist Thomas Strømen.
 

GIVER FORTABT

I anden del giver Shokking stort set fortabt i den terapeutiske trøstesnak, som enhver såkaldt par-, krise- og ægteskabsterapeut sikkert vil sluge råt, nikke alvorligt til og henvise til ved næste indbringende klient-konsultation.
Husets Teater tildeler os løbende stærke oplevelser hentet fra fransk og spansk dramatik. Denne her er en forbier, der lykkeligvis ikke som sædvanlig med deres opsætninger udgives som trykt manuskript af teksten. Til gengæld indeholder Shokkings mange skizzer til forløbet, og de er sjove at studere.

gregersDH.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indtast captcha *