Preben Harris læser Herman Bang (Tegn.: Claus Seidel)
PÅ SPORET AF
‘
‘
HERMAN BANG
Den gamle teaterørn Preben Harris læser Herman Bang-tekster magtfuldt og dramatisk på Folketeatrets mindste scene.
’
På sporet af Herman Bang’ kan ses på Folketeatret igen søndag
24. januar kl. 15. Derefter forskellige steder i Danmark.
****
PREBEN HARRIS har spillet teater i 60 år. Han har været chef for Folketeatret i 30 år. Han gik af som chef for 15 år siden.
Men han er der endnu.
Det kunne man konstatere denne søndag, hvor han var alene på Folketeatrets Snoreloft-scene i halvanden time.
Undskyld, at det her lyder som noget til Guiness rekordbog. Det er bare for at tegne en karriere i snappe vendinger.
Han læste op denne eftermiddag. ’På sporet af Herman Bang’ kalder han sin forestilling. For en forestilling er det, selvom han står med manuskriptet i hånden. Harris er et teatermenneske og bruger hele sin sceniske erfaring fra et langt liv med rolle på rolle, iscenesættelse på iscenesættelse, optræden på optræden. Bruger erfaringen til at få os til at lytte med spidsede ører.
Han former et magtfuldt formet sprog, læser teksterne som små dramaer, tekster, han har et hjerte for – lutter tekster af Herman Bang, som han først præsenterer og ikke undlader at nævne som den Bang, der debuterede som dramatiker i 1878 på netop – Folketeatret.
Bang og Harris er på hjemmebane, som de befinder sig dér i den elegante foyer ud mod Nørregade på teatrets 1.sal.
LIVSALIGT
Vi kender Herman Bang i sin berømte rolle som oplæser. Fotografier og satiretegninger skildrede hans facon, hans attituder, som regel bevidst indfanget i de mest hektiske øjeblikke.
Harris prøver ikke at kopiere Bang. Han strammer tingene ind til en strøm af sprog og handling, og det er livsaligt. Fem korte eller længere afsnit med scener fra romanerne ’Tine’ og ’Håbløse Slægter’, novellen ’Irene Holm’ og de to essays ’Teatret’ og ’Ti år’. Berømte passager også fra Bangs egne oplæsninger.
Lad os nævne en enkelt, den længste, afsnittet ’Dannevirkenatten’ fra ’Tine’.
Glimrende bygget op af Bang og sandelig også i Harris’ oplæsning. Fortællingen om det lille selskab hos den enarmede baron på Als, som den dag, Dannevirke bliver stormet af tyskerne i 1864, er samlet for at tage forskud på en dansk sejr. En ikke bare forventelig, men uundgåelig sejr! Den højtråbende, selvtilfredse forsamling af gode borgere skåler og svælger i national sejrsrus, indtil budskabet om tilbagetrækningen fra Dannevirke bliver meddelt i et telegram.
Åndeløst godt fortalt af Harris.
Harris læser de øvrige tekster med samme utrættelige indlevelse. Ustyrlig, som vi kender ham, forbinder og kommenterer han oplæsningerne med samme engagement. Som instruktør ville han nok dér have holdt lidt igen på sin oplæser.
Men hør ham igen. Forestillingen gentages næste søndag – på en dag, hvor han fejrer sit 60 års skuespillerjubilæum – inden ’På sporet af Bang’ fortsætter ud i landet.
gregersDH.dk