‘L’amico Fritz’ Den Jyske Opera i Odense Koncerthus 3.10.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Scott Quinn og Natalya Romaniw i ‘L’amico Fritz’ på Den Jyske Opera ved premieren i Odense Koncerthus (Foto: Anders Bach)

 

 

 

NEDTUR

 

 

Den Jyske Opera indleder sæsonen med Mascagnis slappe lyriske opera ’L’amico Fritz’. Vi bliver klogere på, hvorfor den spilles så sjældent.

Komponist: Pietro Mascagni. Dirigent: Martin André, Iscenesætter: Michael Barker-Caven. Scenograf: Adam Wiltshire. Sangere: Scott Quinn, Natalya Romaniw, Lars Møller, Andrea Pelligrini, Alexander Grove, Jesper Brun-Jensen og Christel Smith.

’L’amico Fritz’ spiller frem til 28. november på landsturné (på Det Kgl. Teaters Gl. Sscene 24. og 25. oktober).

**

 

JO, JO, JO.  Kom endelig med operaer, vi ikke bare går til som søvngængere, lyksalige over det velkendte og prøvede.
Så derfor tak for ’L’amico Fritz’, som Mascagni skrev i 1890’erne kort efter succesen med ’Cavalleria Rusticana’. Ikke mange har hørt og set ’L’amico Fritz’. Den er heller ikke meget opført.
Så vi kan ikke styre vores nysgerrighed. Dur den til noget?
Desværre: Ikke til ret meget.
Lidt af en nedtur denne fredag aften i Koncerthuset i Odense, hvor Den jyske Opera havde turnépremiere på ’L’amico Fritz’. Især når man kommer fra Det Kgl.s ’Boulevard Solitude’ aftenen før, sandelig også en sjældent spillet opera, tysk efterkrigsværk, interessant, en spændende drejning af et velkendt tema, ambitiøs, original, velskrevet musik, dristigt iscenesat.
’L’amico Fritz’ lunter af sted med pæn og udvandet musik, en afglans af ’Cavalleria’, en handling, der åbenbart aldrig har tændt gnister hos sin komponist, lyrisk elskværdighed, hvor forsøgene på at puste drama i historien smuldrer. Historien om en mand, der ikke vil giftes sig, men alligevel gør det presset af, at pigen, der er i farvandet, pludselig skal giftes med en anden. Den situation kan ophidse den stejleste benægter af kærlighedens og ægteskabets attraktioner til desperat beslutsomhed.
Jo større følelsesudladninger scenerne i denne opera bringer i kog, jo mindre berøres vi. Den udmærkede amerikanske tenor Scott Quinn tilbringer 3. og sidste akt i en tummelumsk tour de force af, først fortvivlet druk og så ekstatisk jubel over den pludselige forening med den attråede Souzel, sunget af walisiske Natalya Romaniw, der stiller med en rimelig god sopran og ikke så meget andet at gøre godt med.

HEIL!

Handlingen har indtil da indskrænket sig til et væddemål blandt vennerne, om hvorvidt den modvillige Fritz skulle være til at omvende. Det lyder som en komedie, men det prøver at være lyrisk drama. Vennerne kommer vi som personer aldrig rigtig til at interessere os for, det nærmeste er en jødisk rabbiner, hvilket sammen med handlingens henlæggelse til Alsace ved Rhinen år 1940 giver instruktøren den absurde ide at smække nazikortet på bordet. Fane, hagekors og højre arm i vejret. Han, instruktøren, har kunnet læse, at Mascagni på sine gamle dage flirtede med fascismen, så hvorfor ikke? Men totalt irrelevant i historien.
Sangligt slipper Andrea Pellegrini udmærket fra en påklistret rolle som en zigøjnerpige, der skal foregive at spille violin – det sidste gør ’hun’ off stage med en vældig og dejlig solo, som totalt standser al scenegang, men flot er den, og i programmet kan vi læse, at det er violinisten Ian van Rensburg fra Århus Symfoniorkestret, der lægger buen til fiolen.
Der er ikke meget mere interessant at sige om ’L’amico Fritz’. Dekorationernes miskmask kulminerer med en have i 2.akt, der ligner et endnu ikke møbleret udstillingslokale til en køkkenbutik. Vi skal forskåne scenografen for navns nævnelse.
Operachef Annilese Miskimmon har gjort sig fortjent i nogle år med især præsentationen af Janacek-operaer. Tak for dem.
Med ’L’amico Fritz’ orienterer hun os om Mascagnis udpinte operalyrik og lader den være iscenesat, designet, og dirigeret på lidet ophidsende plan af folk hentet fra hendes hjemegne, Irland og Wales.
Næppe for at gøre Mascagni nogen tjeneste.

www.gregersDH.dk

‘Boulevard Solitude’ Kgl. Teater, Operaen 1.10.2015

Category : Alle, Anmeldelser

Gert Henning-Jensen og Sine Bundgaard i ‘Boulevard Solitude’ på Operaen (Foto: Miklas Sxabo)

 

KVINDEN ER

 

ET ONDT DYR

 

 

 

Den hollandske instruktør Lotte de Beer har sin egen hidsige fortolkning af den gamle historie om pigen Manon Lescaut. Den bruger hun i Henzes opera ‘Boulevard Solitude’.

 

Komponist: Hans Werner Henze. Instruktion. Lotte de Beer. Scenografi: Clement & Sandu. Medvirkende: Sine Bundgaard, Gert Henning Jensen, Benjamin Bevan, Martin Hatlo, Kor-Jan Dusseljee og Jens Søndergaard.

’Boulevard Solitude’ spiller på Operaen indtil 31. oktober.

*****

 

 

HALLO, piger, frem med kløerne!
Instruktøren Lotte de Beer åbner scenen i ’Boulevard Solitude’ med, at en pigeklasse overmaler tavlen med den samme franske sætning om og om igen: ”La femme est un mauvais animal’ – ’kvinden er et ondt dyr’. Så kan de altså lære det fra starten, så de ikke går og bilder sig andet ind! Lære, Ikke bare at stave på fransk. Men at få det banket ind for livet: Kvinden er et ondt dyr.
Lotte de Beer figurerer selv på Det Kgl.s hjemmeside med et portræt som en Medusa – mon det virkelig som hos myternes Medusa er levende slanger, der slynger sig om hendes hoved? Vildt og dramatisk fremtoner hun i sin forførende vælde.
Og hvor skal denne dame så hen med sin iscenesættelse af Henzes opera? Er det bare et indfald, nu da Henzes opera faktisk begynder med, at pigen Manon står på en banegård i Paris og skal afrejse til Schweiz for at gå på en pigeskole? Et påmindelse for os publikummer om, hvor hun kommer fra, og hvad hun har lært på pigeskolen?

SKOLEPIGERNE

Ja det er det. Sådan vil Lotte de Beer det. Vi bliver aldrig i tvivl. Vi får historien om Manon Lescaut og hendes unge, ulykkelige elsker Armand des Grieux. Dén, vi kender fra både Puccinis og Massenets operaer. Vi får bestemt også historien, sådan som den tyske komponist Hans Werner Henze brugte den, da han skrev sin opera i 1951-52. Helt ud som en beretning om mennesker og et miljø i efterkrigstidens Tyskland præget af desillusion og jagt på materielt fodfæste.
Men Lotte de Beer slipper ikke sin idé om arvesynden gennem den kun halvanden time lange opera: Skolepigerne dukker gang på gang op med deres fingerpeg. De har lært og de gentager lektien og omsætter den i allegoriske situationer. De drukner den arme des Grieux i et badekar. De er  som rotter, der flokkes om ham og flår ham i stykker. Både Jesus og Salomes Johannes Døberen skal de i lag med – er det Medusa, der spøger, også hun fik jo hovedet kappet af. Børnene er i slutningen – hvor Manon er fængslet og des Grieux som en ensom, forhutlet ulv flakker omkring i gaden ved fængslet – skildret som en flok, forvoksede ludertøse, der danser omkring den ulyksalige Manon.
De er både hende selv som barn, og de er børn, der som voksne skal blive arvtagere til hendes leddeløse skæbne. Sådan tænker instruktøren. Det er i det hele taget temmelig rædselsfuldt, hvad hun har fór med børnene i denne forestilling, hun er Konwitschny-elev, opflasket med hams ideer, hun har været tæt på hans ‘Lohengrin’ formodentlig, og nu er det hendes tur til at flå de sagesløse ind på scenen.

 

MUSIKKEN

Vi må berette, at denne historie er fortalt af Henze med en musik, der hudløst og raffineret skildrer forløb og dramatiske situationer. Han bruger orkestret det ene øjeblik til på næsten filmisk vis at undermale dramatiske situationer. Det næste til – f.eks. i de intermezzi, der ligger mellem de dramatiske scener- at skabe hvilepunkter af stor skønhed, ofte med strygere og messingblæsere i fortættet samspil. Han går ikke af vejen for ekko af big band jazz. Heller ikke for en vokal trio i wieneroperette-stil.
Det er instrumentation af næsten Richard Strauss’sk format – og så kan vi i den forbindelse grine af, at Det Kgl.s program til Henzes opera ved en monumental grafisk brøler på forsiden har anført Richard Strauss som komponist til ’Boulevard Solitude’.
Det har i øvrigt knebet med billetsalget til ’Boulevard Solitude’, for hva’ fanden er det nu for en opera? Og hvem er ham Henze? Nysgerrigheden er lammende stilfærdig.
Så vi fastslår og fremturer:
Operaen fortæller Manon Lescaut-historien på en anderledes facon, provokerende i sin kønspolitiske vinkel. Den er sunget på det allersmukkeste af Sine Bundgaard i Manon-rollen – ikke fremstillet som mønstertypen på en femme fatale, ikke en alban bergsk Lulu, men en totalt usikker kvinde, offer for sin skæbne og sin iboende natur som på bunden ondskabens forvalter. Og som des Grieux: Gert Henning Jensen i en rolle af den art, der giver ham albuerum til at udfolde sine allerbedste egenskaber. Han spiller den unge, blodrige, men umodne student, der falder i grøfterne omkring ham og i armene på pigen, og som ikke kan finde fodfæste mellem sine studier, pigen og det kokainmisbrug, han er ved at gå til i.
En sprællevende præstation, sangligt krævende, men virtuost gennemført med hans specielle flitsbue-stemme og glimrende plastiske bevægelighed på scenen.

SKUMLE FACADER

I andre roller de fra udlandet tilkaldte Benjamin Bevan som Manons brutale alfonsbror, Kor-Jan Dusseljee som den gamle rigmand Lilaque, som Manon bliver holdt af, og Jens Søndergaard som hans søn.
De hollandske scenografer Clement & Sandu arbejder snildt med drejescenen, der kan vende en stor midterblok til skumle facader af storby-intet, luksus interiør eller fængsel – til hvad som helst, der kan bringe os fra scene til scene i operaen. Glimrende.
Men vi vil alligevel nærme os denne anmeldelses punktum med at fastslå, at det er musikkens glasklare og fulddramatiske egenskaber, der bliver hængende her i skrivende stund. Godt levendegjort af Kapellet, den franske dirigent Jérémie Rhorer, og de mange kor, børn og voksne, der især bag scenen gør små underværker.
’Boulevard Solitude’ lægges hermed glad frem til sikkert ordrig diskussion af kvindekønnets natur, formuleret af en tysk komponist, men især af en hidsig hollandsk, kvindelig iscenesætter.

gregersDH.dk

‘Faldet’ Får302 28.9.2015 Anm.

1

Category : Alle, Anmeldelser

Jacques Lauritsen i ‘Faldet’ på Får302 (foto: Henrik Ohsten)

 

 

 

SE DIG I SPEJLET

 

 

 

Så selvoptaget, at han gennemskuer sig selv. Det er den dramatiske pointe i Camus’ roman ’Faldet’. Glimrende dramatiseret og spillet af Jacque Lauritsen på Får302.

Forfatter: Albert Camus. Dramatisering: Jacque Lauritsen. Instruktør: Petra Berg Holbek.

’Faldet’ spiller på Får302 i Toldbodgade indtil 17. oktober. Varighed: 1 t. 10 min.

*****

 

DU er tæt på i Får302. Et eminent teater til monologer. Vi har set mange eksempler gennem årene: Carsten Bjørnlund engang med ’Dybet’, Pauli Ryberg forrige år med ’Sympati for djævelen’ og Ulla Henningsen for flere år siden med ’Smerten’.
Og nu Jacque Lauritsen i det franske hjørne ligesom Ulla Henningsen – hendes ’Smerten’ var Marguerite Duras’ skildring af en kvinde, der i 1945 venter sin mand hjem fra Dachau.
Lauritsen har fat i Albert Camus’ ’Faldet’, skrevet i 1957 – ikke dato- og begivenhedsmærket som Duras’ dybt personlige stykke om krigens meningsløshed, men en mere, i tiden svævende, analytisk skarp skildring af tilværelsens almindelige meningsløshed.
’Faldet’ handler om en advokat, der ironisk og selvransagende overvejer sine bevæggrunde til at være dét og dén, han er. Advokaten, der med indtrængende overbevisning forsvarer de svage i samfundet. Manden, der spontant følger den blinde over gaden. Taler smukt om venner og slægtninge, der har forladt denne verden (men egentlig ikke hørte et ord fra ham i levende live).
Kort sagt: et storartet, normalt og fortjenstfuldt menneske. Han kan se sig selv i spejlet, smile og… ja, og hvad? Opdage, at han ser dobbelt, ser to mennesker: Den mand, han tror, han er, Og den mand, der som en skuespiller lever af sin succes – i retssalen, på gaden, hos damerne, i familien.

SPRINGET

Camus tænker sig af en eller anden grund, at advokaten optræder for nogle mennesker i et værtshus i Amsterdam.
Lauritsen er i det lille Får302, han bruger de 40-50 mennesker, der sidder dér. Det er dem, han inddrager i sin minutiøse, underfundige dissekering af, hvem taleren er – selvfølgelig er han advokaten, men han er også skuespilleren, der demonstrerer, hvordan de fleste mennesker spiller en slags rolle, fører sig glimrende frem i retssale, i selskabslivet eller hvor som helst, hjælper de blinde over gaden – alt sammen er det skuespil et eller andet sted, lyst til at blive beundret, blive klappet af, føle sig glad over.
Hjælpsomhed giver pote. Taknemmelighed er svaret. Tilfredshed. Men også selvtilfredshed, som man kan sole sig i. Og ende med at komme til at foragte.
Dét opdager han, da han en nat ser en pige springe i vandet fra en bro – og han ikke rører sig af stedet. Han overvejer nu bagefter, om han var sprunget i vandet og havde reddet hende, hvis der havde været tilskuere… Nu var der ingen ’likes’ til ham på facebook, for at sige det på en facon, der bringer de moralske overvejelser på nutidssprog. Ingen ‘likes’ for en heltegerning. Ligesom der for Jacque Lauritsen ikke var brug for ‘likes’ i form af fremkaldelser og blomster efter tæppefald. Ægte Camus.
Jacque Lauritsen er en glimrende, intellektuel skuespiller med noget af den samme blanding af indlevelse og distance til stoffet som f.eks. Jens Albinus. Hans stemme, hans bevægelsessprog, hans op- og nedtoninger og temposkift er det alt afgørende. Han – og instruktøren Petra Berg Holbek – behøver ikke særligt sceneri eller særlige rekvisitter til at gennemføre denne monolog.
Vi lytter.

 

gregersDH.dk

‘Wallmans’ i Cirkusbygningen 24.9.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Jimmy Andersson  – en våd omgang inden luftturen i Wallmans i Cirkusbygningen (foto: John Resborn)

 

HIMMELFLUGT

 

OG

 

VANDPJASK

 

 

Show, rock og luftture – Wallmans er igen en logistisk fuldtræffer i Cirkusbygningen.

 

Wallmans spiller i Cirkusbygningen frem til juni 2016.

******

 

DEN cirkusbygning! Den cirkusbygning!! Wallmans utrolige tilholdssted.
Man sidder dér og ser op i loftet, en mørkeblå himmelhvælving – det må være som at sidde med vores danske helt Andreas Mogensen på den fjerne rumstation og kikke ud i himmelrummet med stjerner, sole og planeter. Nå, ja. Omtrent i hvert fald.
Wallmændene har igen i år erobret dette klenodie af et bygningsværk. de er lige så overdådige med deres show, som de har været i snart en halv snes år. Artisterne svinger sig mod højderne, vi gyser, når de slipper deres tov og griber trapezen med de bare næver, mænd og kvinder, muskelbundter og elegante på én gang – vi er i cirkus, og derfor hedder huset Cirkusbygningen fra gammel tid.
Men så sidder vi dér lejret herligt og mageligt over middag med vin og hele det gastronomiske svineri og tænker: Hvad har han mon fået at spise, vores ven i rumraketten, med den samme udsigt og livet på spil som rumartist?

ELTON OG VANDPJASK

Vildt går det til: Wallman-pianisten kommer pludselig svævende i femten meters højde, siddende ved det kulørte flygel.  Er han bundet godt fast, det ser da ud som han kan ryge lige bagover, men nej, han tamper Elton-numre i tangenterne og har flyvende kurs mod den anden side af det vældige rum.
Er det Elton, the man himself selv i luften? The bitch is back? Nej, det er klaverbokseren Frederik von Wachenfeldt, der også senere  nummer efter nummer hæmningsløst rykker blues, soul og booogie ud af hvad som helst med sit tornadospil. Fats Waller gange to.
Intet er fremmed for dette show, nyt er det meste, men et gammelt nummer genopstår pludselig: Et badekar placeret på den lille runde tribune i midten, artistparret Jimmy og Anna erobrer karret, dratter fra højder i det, så vandet pjasker og sprøjter i en omkreds af mange, mange meter på de nærmeste 50 publikummer, regnfrakker er udleveret, men hvad med kaffen og desserten?
Vi er lige glade, og det er ofrene også. Jublen er endeløs. Vandpantomimen en fest.

FORPUSTET?

Som så meget af det øvrige show: Knivpræcise video-projektioner af bybilleder og landskaber i nogle af de store numre. Artister, dansere, sangere – udenlandske fra nær og fjern, men sandelig også et par unge danskere fra musicalakademiet i Fredericia, Jeff  Schjerlund og Teit Samsø. En enkelt mand fra Ukraine, Oleksiy, med håndstand i fri dressur og muskler, der må kunne give Putin en kæberyster, hvis det skulle komme til det.
Bragende serier af numre, meget højrøstede, når det som i finalen handler om rock’n’roll i saftigste udgave.
Men forpustede? Overhovedet ikke.
Striben af medvirkende ligner afslappede d’Angleterre-tjenere, når de kommer ned fra sufitterne eller tribunen for at servere for publikum, skænke vin, hyggesnakke, spørge til vores velbefindende, for straks efter at stå på scenen og smække saltomortaler eller øresønderrivende sangnumre ud mod os.
Svenske Kajsa Borg med krudt i struben som en Marie Carmen Koppel og lattermild charme som en Bodil Udsen førte vi ved vores bord stilfærdige samtaler med om de knuder i det danske sprog, hun på ubegribelig vis har løst. Inden hun svang sig på scenen igen og fyrede nye sange og danse af.

PROF OG FOLKELIGT

Wallmans show kører efter en utrolig logistisk perfektion – det store arrangement kan rumme op til 900 publikummer under det blå himmelhvælv, så mange var vi ikke i aftes, men julen nærmer sig og Wallmans videreføres utrætteligt helt frem til foråret 2016.
Et professionelt foretagende. Med folkelig slagkraft, når det omdannes til et kæmpe forsamlingshus, med fælles karaoke og fødselsdagslykønskninger til udkårne publikummer.
Man får det hele med.

gregersDH.dk

Cecilia Bartoli Tivolis Koncertsal 22.9.2015 Anm.

1

Category : Alle, Anmeldelser

Cecilia Bartoli-foto fra hendes hjemmeside.

 

BARTOLI

 

I DET

 

KOLDE NORD

 

 

 

 

Mezzosopranen Cecilia Bartoli i Tivolis Koncertsal tirsdag aften.

Cecilia Bartoli synger samme program igen torsdag aften i Aalborgs nye koncerthus.

******

 

OVERVÆLDENDE. Ganske og aldeles.
Cecilia Bartoli sejler ind på scenen i Tivolis Koncertsal i al sin mageløse legemspragt, klædt i lysende himmelblåt – hvis jeg husker ret, for det er hendes øjne, der straks fanger os, et begejstret, erobrende blik – hun skal synge, og at synge er hendes virke, 160 grader kloden rundt, 100 – jeg-ved-ikke-hvor-mange – volt gennem sjæl og sind.
Jo, hun er overvældende. Og vi er solgt. Ingen af de stjernetenorer, Tivoli har bragt os gennem de seneste sæsoner har i den grad kunnet bringe publikum i ekstase.
Sjældent er der vist blevet trampet så voldsomt i Tivolisalens gulv, som da hun efter en vild performance med solotrompetisten i sit barokorkester improviserede en stribe vokale svar til hans improvisationer, et musikalsk trapeznummer, der ville have blæst taget ud af selveste Zirkus Nemo.
Som man vil forstå: En stor aften med den prægtige sangerinde. Helliget arier af næsten totalt ukendte komponister fra 1700-tallet. Hun gi’r ikke ved dørene med forventede slagere fra operarepertoiret.
”Synger hun mon ikke bare en enkelt lille Mozart-arie?”, som en tilhører bemærkede, da han havde kikket i programmet.
Nej hun gjorde ikke. Hun jagter det ukendte land. Det operaland, der kan levere stof i dynger til hendes fabelagtige stemmekunst, barokkens virtuos-arier, de fleste møntet på den tids kastratsangere.

UBESVÆRET

Så sjældent har man hørt noget lignende. Hendes indspilninger fortæller kun det halve.
Den direkte tribune-formulering fører os tæt på hendes overlegne, totalt kontrollerede stemmebeherskelse, samtidig med – og det er næsten det mest overvældende – evnen til at bringe det hele videre til os med en selvfølgelighed og ubesværethed, som hun tilføjer en charme, der tillader hende at forlade scenen efter numrene med en gestus, som for at sige: Er det ikke utroligt, at dette her findes, er skrevet og kan lade sig synge?
Ukendt repertoire – jo, hun sange en stribe Vivaldi-arier ud af de tyve-tredive operaer, han skrev – faktisk debuterede Vivaldi omsider på dansk jord forrige sommer med operaen ’Ottone in villa’, der blev spillet på Teater Republique under Copenhagen Summer Opera festivalen.
Bedre sent end aldrig. I øvrigt Reumert-nomineret.

FORFØRT

Vi slugte det, åndeløst optaget af hendes tekniske brillians, hendes ufattelige koloraturer, hendes umådelig lange linjeføringer, det var som jugendtidens ornamentale penselsving og stregtegninger – vejrtrækningerne umærkelige, ansatserne af høje toner uden de tilløb, som så mange sopraner sjusker med – det er lige-på og klangfuldt for fru Bartoli.
Vi blev forført af små og store perler af komponistnavne som Francesco Araia eller Hermann Raupach eller Nicolai Porpora – de to sidstnævnte med årelange karrierer i Zartidens St. Petersborg.
Raupach i øvrigt leverandør til en del temaer, unge Mozart huggede til sine klaverkoncerter. Porpora stjerneleverandør til kastratsngeren Farinellis optræden.
Alle sammen komponister, der slyngede operaer fra sig i de samme år, som Holberg skrev sine komedier. De år, der var italienske gæstespil i København.
For at citere Holbergs epistel nr.373: ”At anhøre udi fire stive timer noget, man ikke forstår, er et martyrium!”…
I Tivoli strejfede vi på to timer sytten af den type operaer, der kunne få Holbergs tålmodighed til at briste.
Alt i Tivoli gennemført med barokorkestret ’I barocchisti’, anført af Diego Fasoli, en kapelmester, der ligesom vores egen Lars Ulrik Mortensen behandler barokmusik som levende, pulserende livsytringer og enhver opførelse som en fest.
Cecilia gjorde sin entre før ekstranumrene i snehvid pels og hue – hun var jo på besøg i det nordiske. Sådan ser hun os også i møde på programforsiden til denne turné, der fører hende til St. Peterborg, og de nordiske hovedsteder.
Blandt de sidste Aalborg i morgen, torsdag aften!

gregersDH.dk

‘Illusioner’ Husets Teater 21.9.2015 Anm.

2

Category : Alle, Anmeldelser

Claus Seidel har tegnet Morten Brovn, Marie Bach Hansen, Jon Lange og Stine Mølgaard i ‘Illusioner’ på Husets Teater

 

 

BLÅR

 

I

 

ØJNENE

 

Hvem kan rigtig finde ud af det med kærligheden? På Huset Teater leger en ung russisk forfatter med begrebet og når frem til, at kærlighed  er det rene fortvivlende, komiske gas.

Forfatter: Ivan Vyrypaev. Instruktion: Simon K. Borberg. Scenografi: Edward Lloyd Pierce. Medvirkende: Marie Bach Hansen, Stine Mølgaard, Morten Brovn og Jon Lange.

 

’Illusioner’ spiller på Husets Teater på Halmtorvet indtil 17. oktober.

***

 

HUSETS TEATER er pakket totalt ind i blodrødt klædebon – teatret har fået noget med af og til at råbe ”Hej! – her laver vi totalteater!”. Men det er nu ikke denne gang ombygget til Wagners Bayreuth, det her heller ikke Jean Voigt, der er stået op af graven for iklæde en forestilling luksusrobe – ihukommende hans ’Svend Knud og Valdemar’ på Riddersalen. Og vi skal heller ikke til en miniudgave af Macbeth eller Richard den 3. med arterier og vener sprøjtende for hvert dolkehug.
Så hvad skal vi bag det dramatiske røde klæde? Vi skal opleve illusioner. Det er det ord, der står hen over den vældige front – vi skal til moderne russisk teater, der ganske vist ikke er rød-sovjettisk, men heller ikke hvidt ny-kejserligt på putinsk.
Når ordet illusioner så er proklameret, siger vi: Nå, vi skal altså se teater. For teater er illusion, om så Berthold Brecht nok så meget prøver at få os til at tænke på noget andet, nemlig den forbandede skinbarlige virkelighed.

SMIL PÅ LÆBEN

Illusioner er, hvad den unge dramatiker fra det indre Sibirien Ivan Vyrypaev viser os fuldt bevidst fra det sekund, Marie Bach Hansen og hendes kolleger Stina Mølgaard, Jon Lange og Morten Brovn træder frem foran det røde fortæppe på scenen. Maria først med et underfundigt smil på læben og en fortælling, vi meget hurtigt mærker er gennemvædet af ironi. Hun gengiver en dødsleje-samtale proppet med standardsnak om den evige kærlighed ved finalen efter et langt og nu fuldendt ægteskab.
Vi indtager illusionernes dobbelte lagkage. De unge skuespillere ’spiller’ fire gamle mennesker. D.v.s., de distancerer sig fra de gamle ved ikke at påtage sig deres identiteter. De fortæller i tredie-persons formuleringer, hvad de gamle gør og siger. Og det er ikke småting, viser det sig. De fire gamle udgør to par, der tilsyneladende har kringlet sig trygt, trofast og hæderkronet gennem deres lange liv, et vennepar i lyst og nød. Men fanden heller: De har dyrket den andens ægtefælle i al hemmelig gemytlighed, men har vænnet sig til at camouflere og smidiggøre den ægteskabelige lykke med lag af borgerlig lykkefernis. Slyng-venneparret røber først efter mere end halvtreds år deres ømme bedrag.

LØGNE OG NØDLØGNE

Der er ustyrlig humor over denne beretning om løgne og nødløgne, komikken drevet ud i udspekulerede verbale redningsplanker om den store kærlighed, dog ikke mere udspekuleret end, at de med godt tilslørede glimt i øjnene og påtaget alvor accepterer Stine Mølgaards postulat om, at ægte kærlighed ikke eksisterer, hvis den ikke er gengældt.
Kan vi bruge dette omfangsrige spil med ord til noget? Ikke til så meget andet end munterhed over den sofistiske leg med begrebet kærlighed. De fire skuespiller har det sjovt med deres avancerede jongleren med teksten, den har ikke været nem at tilegne sig.  I salen lytter vi, leger med, skiftevis keder os. Dog ikke, når de fire ind imellem bryder ud i sang og strengeleg. De små intermezzi letter vore sind.
Husets Teater har som altid ladet teksten trykke som program. Så man kan genopleve de svulmende spekulationer over kærlighedens umulige vildveje, subsidiært dens blår i øjnene.

gregersDH.dk

‘Det andet sted’ Teater Aveny-T 20.9.2015

Category : Alle, Anmeldelser

 

 

 

 

KONTROLTAB

 

 

En demens-nedtur og dens grumme forløb nådesløst skildret af Karen-Lise Mynster med Flemming Enevold og Kristine Nørgaard som vidner. Det sker på Aveny-T.

 

Dramatiker: Sharr White. Instruktion: Kasper Rostrup. Scenografi: Stine Martinsen. Medvirkende. Karen-Lise Mynster, Flemming Enevold, Kristine Nørgaard og Gerard Carey Bidstrup.

 

’Det andet sted’ spiller i København på Aveny-T indtil 3. oktober. Er derefter på landsturné indtil 4. december.

****


’DET andet sted’… Det tager os lidt tid at blive klar over, hvad der ligger i den titel. Stykket handler om en kvinde, der kæmper med gradvist voksende demens. Er hun på vej mod ’et andet sted’ i sit liv?
’Det andet sted’ kan også være hendes og mandens sommerhus ved Cape Cod. Det navn forbinder vi straks med Kennedy-familien ferie resort. Fashionabelt sted.
Kvinden med den gryende demens har ejet hus dér, tilhører altså også et velbjerget, intellektuelt segment. Læge, videnskabskvinde, specialist i noget biologisk forskning, og krydset over til lægemiddelindustrien – vi møder hende straks som foredragsholder på en lægekongres på øen St. Thomas. Juliana hedder hun. Karen-Lise Mynster stilig, elegant, selvsikker, arrogant vittig over for den indforståede samling af læger. Men med pludselige mentale udfald – ser ind imellem en ung kvinde i gul bikini er sted blandt tilhørerne… hvem er hun? Og er hun der i det hele taget?
Som publikum bringes vi også i usikkerhed. Vi ved jo godt, at stykket handler om demens. Det fortæller programmet en masse om. Ingen problemer for os med at se kvindens foruroligende sygdomssymptomer, navne, der pludselig smutter for hende, ukontrollable aggressioner.
Men det sceniske forløb tager lynhurtige spring fra kongressen til konsultation hos en kvindelig læge, der stiller alle de spørgsmål, hun skal, til opklaring af symptomer og eventuel behandling. Og så til uvirkelige situationer udspillet i sommerhuset i Julianas syge fantasi.
Ind imellem hjemme hos manden Ian, Flemming Enevold i troværdig, kultiveret, nobel udgave, men usikker på situationen – taler det ene øjeblik om skilsmisse, det næste om, hvor alvorlig hendes sygdom mon er.

SCENESKIFT

Både over for læge og mand reagerer Juliana med ustandselige, irrationelle modspørgsmål – absurde angreb og forsvar.
Lægen, der bliver spillet af Kristine Nørgaard, tager det langt hen ad vejen professionelt roligt. Manden får skiftende anfald af kærlig omsorg og rasende udbrud – Juliana kører ham sønder og sammen, og han ved, at det er hendes sygdom, det pisker hendes sind ud i hjørnerne. Sammen udfolder de også velkendte, idiotiske opgør om det ene og det andet. Hvem der har ret og uret? Hvad der skal ske eller ikke ske? Vi er i det ægteskabelige grænseland af morderiske opgør og forsoning, med den uhelbredelige mentale sygdom som blind makker.
Sceneskift hele tiden, så tilbage til kongressen, så til konsultation, så i Cape Cod. Styret af vekslende lys og diminutive ændringer i sætstykker – fra tue til tue, alt som en afspejling af Julianas tiltagende vej mod det mentale mørke. Hvor befinder vi os? Hvor befinder hun sig? Midt i virvaret en bortløben datter, som Juliana taler desperat og forvirret i telefon med.
Kasper Rostrup har instrueret, angriber det triste emne med følsomhed og indsigt, har formidable skuespillere til at skildre det uløselige sammenbrud.
Og lader foruroligelsen forplante sig til os som tilskuere – tabet af kontrol er, hvad der bliver hængende, da lyset slukkes.

gregersDH.dk

‘The Sound of Music’ Det Ny Teater 19.9.2015 Anm.

2

Category : Alle, Anmeldelser

Jens Jacob Tychsen, Maria Lucia Heiberg Rosenberg og Louise Fribo i ‘The Sound of Music’  (tegning: Claus Seidel)

 

 

TÅRERNE

 

TRILLER

 

IGEN

 

 

 

 

Højt og flot, gribende og fejende over scenen. Som de dog kan på Det Ny Teater. Endnu engang: Ikke et øje tørt.


 

 

Instruktion: Daniel Bohr. Scenograf: Paul Farnsworth. Dirigent Per Engstrøm. Medvirkende: Maria Lucia Heiberg Rosenberg, Jens Jacob Tychsen, Louise Fribo, Steen Springborg, Anne Suppli, Michael Lindvad, Ulla Sell, Kim Hammelsvang Henriksen, Carl-Christian Rasmussen, Mikkel Moltke Hvilsom og Clara Rugaard-Larsen m. mange flere.

 

’The Sound of Music’ spiller året ud på Det Ny Teater

*****


”IKKE et øje tørt” lød overskriften i min anmeldelse af ’The Sound of Music” på Det Ny Teater i januar 2004.
Nu må lommetørklædet så frem igen. I hvert fald – bare for et nævne et enkelt sted i forestillingen – da Maria er vendt tilbage fra klostret og står over for kaptajnen, og hun dirrer som et espeløv, musikken dirrer med, luften står stille, og kaptajnen stammer som en skoledreng, der er forelsket for første gang og ikke kan få ordene frem.
Også vi dirrer minsandten med, for øjeblikket er jo gribende, men også komisk, for man rammes af, hvor meget scenen ligner dem, der er en million af i amerikanske soap-serier.
Pigen, der med den kridende, hvide uskyldighed og manden med stoltheden og de lammende hæmninger.
Rodgers og Hammerstein kan det dér med at fange os på ét ben. Og Daniel Bohr, der har instrueret på Det Ny, er en mand, der er i stand til hæmningsløst at viderebefordre forelskelsens banale substans, så tårerne vælder.

HELTEN

Det hele kommer med i denne ’Sound of Music’: Duften af nonnekloster med den dunkende, undertrykte seksualitet, den katolske messe-summen af overjordisk tilgivelse, kaptajn von Trapps ’syv syngende søskende’ med deres henrivende uskyld, Deres far, der – med liv, slot og karriere på spil – modigt affejer nazismen, da den tager over i hans land Østrig – han ville være en klart skåret heltefigur i en Ingemann-roman, hvis vi befandt os i en nordisk sammenhæng. Ingen vaklen. Kun rene holdninger. I krig som i kærlighed. Genert er han oven i købet. Jens Jacob Tychsen er uovertruffen i rollen.
Næsten alle forventede krav til en ny opsætning af ’Sound of Music’ indfries.
To medvirkende er gengangere fra dengang: Michael Lindvad som hushovmesteren Franz og Ulla Sell som hans kvindelige kollega Frau Schmidt.
Alle andre er nye: Steen Springborg som fedtet koncertarrangør og Anne Suppli som den noble dusin-donna, wienerinden Elsa, som Trapp køligt ekspederer hjem – da perlen i hans liv indfinder sig. Nonneaspiranten, der kan både synge, rive de syv børn ud af den militaristisk-disciplinære galskab, se Trapp rødmende i øjnene og svæve til ham som en frelsende engel.

TO SOPRANER

Nu bliver hun sunget af Maria Lucia Heiberg-Rosenberg med den umiddelbare, selvfølgelige charme, der kan flytte bjerge. Ind og ud af klosteret kan vi så sammenligne hendes sopran med abbedissen Louise Fribos. Kunne de bytte roller, abbedissen og aspiranten, så glimrende og dejlige musical-kunstnere de begge er?
Egentlig ikke, for de er begge som skabt til hovedrollen. De kunne alternere, Maria med den kødelige, varme udstråling og stemme, Louise med den klokkeklare, slanke, instrumentalt førte sopran. Alderen har de begge til rollen.
Lige meget. Tænk dog, at have dem begge sammen på scenen, abbedissen og aspiranten!
Sådan er det, og vi må håbe, at stemmerne holder – denne lørdag spillede de forestillingen to gange, og Maria Lucias mellemleje lyder, som om det ikke skal udsættes for ekstra belastninger.
’Sound of Music’ på Det Ny er som helhed flot fungerende. Apparatet med de mange skiftende scener håndteres så selv rumraket-operatører må lade sig imponere. Det kører som i olie. For at buge et forslidt udtryk.
Der er steder i det effektivt dirigerede orkesterspil, hvor musikken savler som overopvarmet, flydende marcipan, og steder, f.eks. ved vielsen i klosterkirken, hvor Rodgers skriver musik, som om det var til en ølfest på et marked og ikke til en kirkelig bryllups-ceremoni.
Glemt noget? Jo det vigtigste: Børnene. De kan synge. Og de spiller komedie, så vi tror på dem.

gregersDH.dk

‘Candide’ Den Fynske Opera 18.9.2015 Anm.

7

Category : Alle, Anmeldelser

Mathias Hedegaard som Candide i Bernsteins ‘Candide’ på Den Fynske Opera (Foto: Den Fynske Opera)

BLIV HJEMME

 

OG PAS

 

DIN HAVE

 

 

Bernsteins ’Candide’ er Voltaires roman ’Candide’ sat på musicalfødder i cirkusstil i en sjov og underholdende forestilling på Den Fynske Opera.


Komponist: Leonard Bernstein. Tekst: Hugh Wheeler på basis af Voltaires roman ’Candide’. Instruktion: Markus Virta. Dirigent: Mikkel Rønnow. Scenograf: Stine Martinsen og Marie i Dali (kostumer). Medvirkende: Anders Gjellerup Koch, Mathias Hedegaard, Signe Sneh Schreiber, Anette Bod, Tor Lind, Mette-Maria Øyen m. mange fl.

’Candide’ spiller på Den Fynske Opera i Filosofgangen, Odense indtil 3. oktober.

****

 

OPLAGT idé. At spille Bernsteins ’Candide’.
Det er på Den Fynske Opera, de har fået ideen. Ikke mange mennesker kender denne opera – ok: Musical, det man snarere må kalde den. Alle kender hans West Side Story, nogle kender hans orkesterværker, og så et der dem, der ved, at ’Candide’ er en bog, en roman, et moralsk eventyr af den franske filosof Voltaire. Historien om den unge Candide, der elsker sin Cunigunde, men bliver smidt ud fra det lille hof i Westphalen, fordi han ikke kan holde fingrene fra hende.
Candide bliver tumlet verden rundt – hjemmefra er han blevet belært om, at vi lever i ”den bedste af alle verdener”, men go’morgen! Han finder hurtigt ud af, at dén holder ikke – der er krig, ufred og alle mulige tosserier over det hele. På det punkt kan man hurtigt genkende Voltaires permanente kritik af både kongedømmet og især den katolske kirkes skrappe håndtering af menneskeheden. Det var grunden til, at han bosatte sig i sikkerhed på den schweiziske side af grænsen mod Frankrig.
Men altså: Candide! Klog af skade på land og sø, i byer og bjerge, mellem sørøvere og præster, vender han hjem med Cunigunde under armen og konstaterer, at ”man skal dyrke sin have”. Holde sig til dét. For det ved man, hvad er. ”Il faut cultiver son jardin” – den slutreplik er blevet hængende gennem et par århundreder.

CIRKUS

Den fynske Opera har skabt en munter og broget forestilling, scenen er bygget op om en skæv cirkel i midten af rummet, vi sidder rundt om som til en cirkusforestilling, og de mange medvirkende tumler rundt, spruttende af skøre påfund og i brogede 1700-tals kostumer. Næsten lige modsat den Marquis de Sade-historie, der nu går på Betty Nansen Teatret i iskoldt nutidsregi – de to stykker foregår i samme periode, de før-revolutionære år i sidste halvdel af 1700-tallet.
’Candide’ spilles i festlig, næsten commedia del’arte humør. Med alt, hvad scenograf og kostumier – Stine Martinsen og Marie i Dali – har kunnet mobilisere af indfald. Pudder og klovnefjæs, ’Skatteø’-sørøvere, ludere og lommetyve.
Skørterne flyver, og Anders Gjellerup Koch er showmaster, konferencier, filosofiprofessor, læremester, guvernør, tigger – det hele. Han dirigerer legen i cirkusmanegen, mens Mikkel Rønnow dirigerer orkestret, som Bernstein har forsynet med et sammenrend af truttende blæsere. Der mangler kun en harmonika for at fuldende cirkus-stemningen.
Den nuttede sopran Signe Sneh Schreiber er Cunigunde, Anette Brod folder mezzo og slagfærdighed ud som den vidtløftige gamle dame, Tor Lind og Mette Maria Øyen lægger stemme og krop til henholdsvis Candides halvbror Maximilian og tjenestepigen Paquette.
Der er ikke grænser for, hvor og hvordan de dukker op på Candides brogede vej, den tummelumske Candide, som Mathias Hedegaard med sin velklingende tenor styrer frejdig og blåøjet gennem de globale oplevelser indtil den besindige konklusion og lykken hjemme i haven.

FRIKVARTER

Bernsteins musik er sjov og fræk, og langt, langt fra West Side Story, han er mere henne i retning af wieneroperette i ensembler og soli. Det er som et stykke frikvartet-komposition for ham, effektive musikalske løjer. Med god grund værdsat af ensembler rundt om i U.S.A.’s musikteatre.
Bedst i første halvdel, lidt tynd i toppen hen mod slutningen, ligesom svenskeren Markus Virtas iscenesættelse, der efterhånden får sit krudt brugt op. Lidt kunne der nok strammes i stoffet efter pausen i den 2 timer og 40 minutter lange forestilling.
Men tak for at sætte ‘Candide’ på banen. Mig bekendt har ingen før gjort det her til lands.

gregersDH.dk

‘Madame de Sade’ Betty Nansen Teatret 17.9.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Sonja Richter og Kirsten Olesen i ‘Madame de Sade’ på Betty Nansen (tegning: Claus Seidel)

 

 

 

GIFT MED

 

EN

 

SADOMASOCHIST

 

 

Rasende godt spil mellem Sonja Richter og Kirsten Olesen i bloddrypperen ’Madame de Sade’ på Betty Nansen Teatret. Men mange, næsten for mange ord. Og spørgsmål tårner sig op.

 

Dramatiker: Yukio Mishima. Instruktion: Stefan Larsson. Scenografi: Rufus Didwiszus. Medvirkende: Sonja Richter, Kirsten Olesen, Molly Blixt Egelind, Cecilie Stenspil, Marie Louise Wille og Sonja Oppenhagen.


’Madame de Sade’ spiller på Betty Nansen Teatret frem til midten af november

****

 

VALGET denne torsdag aften stod mellem at gå til ’Sound of Music’ på Det Ny Teater eller til ’Madame de Sade’ på Betty Nansen. Valget faldt på ’Madame de Sade’. Musicalen på De Ny må vente til på lørdag.
Og hvorfor så dét? Fordi ’Madame de Sade’ er debut-forestilling for Betty Nansen Teatrets nye ledelse, nu da Peter Langdal er stået af efter mere end tyve års huseren på teatret med sprællevende, undertiden revolutionerende scenekunst.
Hvad siger den første forestilling under det nye regime, direktørparret Vibeke Windeløv og svenske Stefan Larsson om ny kurs, nye toner?
Der bliver indledt med en forestilling renset for al ydre glans. Scenen er tom og nøgen gennem et par timer. Et svirp på 180 grader fra, hvad man kan forvente sig på Det Ny Teater.
Det er et ordets teater på Betty Nansen denne aften. Selvom scenen kunne fyldes af glans og farver. For det, vi oplever, sker i rokoko-tidens Frankrig, kostumerne kunne – hvis man ville dét – strutte af fest og kulør – vi er i 1770’erne og 80’erne. Samtidig med formidabelt skildrede begivenheder i Danmark – musicalen ’Hofskandalen’, operaen ’Livlægens besøg’, filmen ’En kongelig affære’– det er Struensee-tiden med råb om frihed, liberalisme og erotisk livsudfoldelse. Og på scenen: Overdådig glans.

BLOD

En historie om Marquis de Sade og hans dynamiske udskejelser kunne folde sig blomstrende ud, duftende af saft og i flammende farvepalet.
Men nej. Marquis’en drypper blod på blomsternes lyse kronblade, han river det blodrøde hjerte ud af en dræbt kanin – men det er noget, de Sades kone Renée – Sonja Richter som Marquise de Sade – fortæller om. Ikke noget vi ser, for han viser sig ikke på scenen, han sidder i fængsel, mens stykket står på.
Det foregår på den nøgne scene med nøgne vægge, højt til loftet, gulvet besat med kun stole til de medvirkende. Piskene suser, hustruen hænges op, lemlæstes under orgier, blod flyder. Men alt fortælles, intet vises. Og fortællingen er voldsomt nok endda, for der er seks iltre kvinder på scenen, alle seks med en holdning til Sade og hans udskejelser.
Sonja Richter og Kirsten Olesen som de helt centrale, de andre involverede, men fascinerede medspillere – udenværker. Richter, hustruen og Olesen, svigermoren i et hvidglødende opgør – generationsopgør og dyb, enerverende konflikt om moral, om social status. Temperamenter, der flår i hinanden.
Svigermor, Madame de Montreuil, bundet af tradition, velstand, royalisme, l’ancien régime, med had til al den turbulente snak om frihed og humanisme, der roterer omkring hende og udmunder i den franske revolution.
Richter som denne Renée, der slides i stumper og stykker, ikke bare korporligt af den sadomasochist, hun har giftet sig med – manden med den umættelige trang til at stille sit begær efter den ultimative mentale og seksuelle forløsningen. Men også en kvinde i kamp for at erobre og fastholde loyaliteten over for den besatte mand, hun har giftet sig med.

ALTMODISCH

Hvordan skal vi forholde os til denne historie om Marquis de Sade?
Virker den en smule altmodisch på os, der slugte hans ’Justine’ i baglokalerne dengang i 50’erne – gik i biografen og så Roger Vadim-filmen ’Les liaisons dangereuses’ med Jeanne Moreau, filmatiseringen af en roman skrevet på de Sades tid, en lækker, frivol lystvandring?
Har vi brug for at få krænget al den pinefulde baggrund ud, der også er for rokoko-tidens elegance, for humanismen og oplysningstiden med profeterne Rousseau og Diderot? Vi har for kort tid siden nydt og fordybet os i Eric Emmanuel Smiths ’Libertineren’, der blev spillet på Grønnegårdsteatret. En historie om glæden ved erotisk let- og frisind. Diderot som hovedpersonen, spillet af Lars Mikkelsen.
De Sade altmodisch? Eller måske overfløjet på det grusomste af alt fra nutidens rædsler på slagmarkerne og flygtninge-landevejene til porno-overdådigheden på skærmene og massage-branchens seksuelle svinebindinger og korsfæstelser af de smertehungrende kunder i dén branche?

DET JAPANSKE

Bliver vi klogere eller fascineret af et spil på scenen om sadomasochismens far, helvedeshunden de Sade?
Oven i købet skrevet af en japansk forfatter ved navn Yukio Mishima, nedfældet i midten af 1960’erne i betagelse af dette europæiske sidestykke til visse sider af hans eget tilfælde og væsen – han tilhørte en klike af japanske intellektuelle, der dyrkede ældgamle traditioner og homoseksuelle ritualer, endte selv med at begå selvmord ved at jage en kniv i sig og bede en af vennerne hugge hans hoved af i et forsøg på at nå en højere udødelighed.
Forbundetheden med det japanske oplever vi i det brag, der lyder ved stykkets slutning, hvor damerne ser mod døren: Kommer den løsladte de Sade på besøg? ”Der står en snavset, laset gammel mand udenfor,” melder husholdersken – Charlotte i Sonja Oppenhagens sorte skikkelse. Begår de Sade selvmord på dørtærsklen? Det gjorde han ikke i virkeligheden. Braget, vi hører udefra, er en association til atombombe-braget over Hiroshima. Jordisk helvede sendt fra himlen.

TVIVLEN

Er dette vigtigt for os, når vi ser stykket på Betty Nansen?
I hvert fald ikke det vigtigste. Det, der primært optager os, er konflikterne omkring og navnlig i Sonja Richter, de Sades hustru Renée. Hun gør ganske vist sin entré med noget, der ligner en japansk krumsabel, banker den i gulvet som et varsel?
Men det er tvivlen, desperationen og sårbarheden i denne kvinde, der klamrer sig til loyaliteten over for sin mand med de djævelske tilbøjeligheder – det er de Davids-slynger, hun i vildskab kaster mod sin mor. Og det er det umulige forsøg på til sidst at lade sig overtale af Marie Louise Wille til at gå i kloster – det er alt det, der fastholdes og udvikles så hjerteskærende af Sonja Richter.
Wille spiller veninden, der har reddet sit eget skind under revolutionen ved at blive nonne. Hvor meget, og navnlig hvor lidt, den slags nyttede i 1789, ved vi fra Poulenc-operaen ’Karmelitterne’, der blev spillet for nogle år siden på Det Kgl.
Kirsten Olsen vælder frem mod os med al sin sproglige autoritet og lammende konsekvens i morens rolle, den stålsatte mor, den samfundsbevarende blok over for alt, hvad der kan kappe trådene til det for hende moralsk og økonomisk trygge i livet. Sprækkerne er der, men plastres konstant til.
Renées lillesøster Anne bliver spillet af debutanten Molly Blixt Egelind med godt tag på denne livsglade, naive pige, der var nam-nam for de Sade. Og Cecilie Stenspil folder sig storladent ud som kynisk iagttager og beskriver af marquis’en og hans særheder.

ORDRIG

Både kynismen og menneskeligheden i historien er fortalt stramt og enerverende indlevet af dette damehold under ledelse af instruktøren, teatrets nye meddirektør Stefan Larsson. Han har iscenesat ’Madame de Sade’ tidligere i Stockholm.
Vi aner den trend, der kan blive en del af Betty Nansens image fremover – kan vi kalde det en svensk bølge af anti-lystspil i sporene efter Lars Norén og bagude Strindberg og Bergman – Bergman har engang både sat ’Madame de Sade’ op på Dramaten og lavet en film om damen.
Som det ses: Forestillingen bringer en del spørgsmål på banen.
Den er som nævnt ordrig. Nok for ordrig. Navnlig i 2. akten.

gregersDH.dk