‘Puntila’ Skuespilhusets Store Scene 28.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Olaf Johannessen, Søren Sætter-Lassen, Lars Ranthe og Johanne Louise Schmidt i ‘Puntila’ på Skuespilhuset (Tegn.: Claus Seidel)

 

 

 

 

 

 

FINSK   TANGO MACABRE

 

Brechts finske komedie om den uberegnelige Hr. Puntila er spækket med vildt spil af især Olaf Johannesen og Johanne Louise Schmidt og Lars Ranthe som joker.

 

Bertolt Brecht: ’Puntila’. Instruktion: Staffan Valdemar Holm. Scenografi: Bente Lykke Møller. Nyoversættelse: Nielsen. Medvirkende: Olaf Johannessen, Johanne Louise Schmidt, Lars Ranthe, Søren Sætter-Lassen, Anuresh Rattan, Christine Gjerulff, Anne Sofie Wanstrup, Rikke Bilde, Jannie Faurschou, Søren Lenander, Morten Suurballe m. fl.

’Puntila’ spiller på Skuespilhusets Store Scene frem til 27. februar 2016

*****


HVAD er det med de finner? Som børn snakkede vi om, at finnerne trak knive eller altid var skidefulde. Måske begge dele på en gang. Min far skældte os ud. Han overvejede at melde sig som frivillig i Finlandskrigen mod russerne. Til min mors rædsel. Men finnerne var hans helte.
Bertolt Brecht har i hvert fald fat i det med finner og druk. Det fremgår, om ikke af andet, så af, at han skriver dette stykke om en finsk godsejer, der bl.a. – i et slags Minnesota-afvænning-flip – beder tjenestefolkene om at slæbe arsenalet af sprutflaske frem til destruktion, hvorpå han eksekverer beslutningen ved at begynde at tømme flaskerne én efter én.
Brecht-dramaet ’Hr. Puntila og hans knægt Matti’ begynder i Skuespilhuset med, at Olaf Johannesen sidder som Puntila ved et bord på sit stamværtshus, beruset i tårnhøj grad. Og derfor i overdådigt humør, bralrende op og ustyrlig. Hvad slags humør hans ven Frederik, den lokale dommer i Søren Sætter Lassens krop, er i, er ubeskriveligt, al den stund han ligger og raver under bordet eller kæmper for at komme op på sin stol igen.

TRÆKASSE

Situationen er udstrakt i ufattelig længde, kun afbrudt af Johannesens forsøg på i en slags oprejst stilling at pejle sig vej fra over det store gulv til tjenestepigen, for at mase hende op ad væggen.
Hun har sunget en sang som indgang til stykket, og her har vi Brecht i velkendt stil: Der synges sange undervejs gennem stykket, flere i tangorytme, mest af pigerne, sange, der enten fortæller, hvad der nu sker i handlingen, eller finske, folkelige sange, en enkelt dog af Hanns Eisler – var nogle af dem på finsk eller dansk? – svært at høre præcis, for scenografen Bente Lykke Møller lader hele stykket foregå i en splitternøgen, lys, fineret trækasse, enorm og enkel, så vi kan koncentrere os helt om de mange personers eskapader, men også giver os lidt akustiske problemer, for resonansen er vældig og undertiden slørende for replikker og sangtekster.
Til gengæld en effektiv dekoration, hvor døre, vægge og loft er plader, der kan brage ud og mod gulvet som ekko af alt fra knaldende champagnepropper til larmende entréer, det sidste f.eks., når Puntila kommer drønende ind og ud i sin enorme Studebaker, et pragteksemplar af et dollargrin, symbolet på hans rigdom, erhvervet ved skovdrift og kvægavl.
Fuld bag rattet naturligvis og livsfarlig for sine omgivelser, som enhver brechtsk karikatur af kapitalismens djævelskab.

VILD KOMEDIE

Her er vi ved noget interessant, som både er usædvanligt for Brecht, men også særligt for Staffan Valdemar Holms iscenesættelse.
Vi er ikke så meget i firkantet opstilling af socialistisk konfrontation med kapitalismens evangelium – vi er nok i en finsk udgave af hans ’Mahagonny’, men vi er først og fremmest i en vild komedie, hæsblæsende i sin menneskeskildring, grotesk i sine typer. Han har fat i en Puntila, der er totalt uberegnelig i sine handlinger, blot med den ene snor at gå efter: Når han er fuld, er han engleflink og large. Når han er ædru, jordens dummeste og mest brutale svin.
Han har en datter, der hedder Eva, en langbenet vildkat, spillet af Johanne Louise Schmidt som totalspoleret og mindst lige så uberegnelig som sin far. Hun skal forloves med en fransk diplomat, der optræder ved forlovelesfesten som en lallende operettedandy, og som Eva ikke gider, for hun har hidsig flirt i gang med farens chauffør Matti, Lars Ranthe, flink og åbenmundet over for Puntila, en blanding af hæderlighed og snuhed, frisk til at gå i lag med Eva, men med standsbevidstheden i behold, da diplomaten bliver ryddet af vejen af Puntila til fordel for underklasse-chaufføren.
En kostelig scene: Da banen er klar for Matti, kaster han sig frådende over Eva. Hun leger med som en anden strindbergsk Frøken Julie, indtil Matti voldtager hende hen over spisebordet på det, franskmændene kalder ’levrette’-maner (slå ordet op på Google). Så bliver hun bange. Den overstadige Puntila roser til gengæld Matti: ”Jeg kan godt lide din måde at eksaminere hende på!”

HUMØRSVING

Opsætningen er bestykket med en strøm af fine og velberegnede birollepræstationer. Ud over Søren Sætter Lassen bl.a. Morten Suurballes forfjamskede præstemand, Anuresh Rattans franske diplomat, og de mange damer, der synger eller gør tjeneste på den ene og den anden måde, alt efter Puntilas luner og behov.
Det hele bragt på banen af Staffan Valdemar Holm som legende satire og karakterkomedie med Olaf Johannessen i topform i utæmmelige udspil med sin knivskarpe replik i flagrende og flakkende ture, jordskredsagtige humørsving og livsfarlige reaktioner over for omgivelserne.
Stort spil. Pointerne trukket langt som et pizza-menukort. Tre timer burde nok have været to og en halv.
Men alligevel: Det lykkes at holde os fangen hele tiden med overraskende ideer, tjenerskabet, der udfører sine opgaver dansende tango – musikken, der ironisk spiller først ’Finlandia’ og så ’Guantanamera’, da Puntila til slut hænger og dingler under loftet.

gregersDH.dk

‘Stjernedrys og nissekys’ Glassalen Tivoli 28.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Ingen brugbare pressebilleder fra forestillingen


STJERNEDRYS

 

Eventyrteatret for fuldt og muntert blus i Tivolis ’Glassalen’.

Manuskript og instruktion: Gunvor Reynberg. Scenografi: Kirsten Brink. Komponist: Christian Dahlberg. Koreografi: Jeff Scherlund. Medvirkende: 25 unge, der er knyttet til Eventyrteatret.

‘Stjernedrys og nissekys’ spiller indtil 20. december i Glassalen I Tivoli.

****


I SYNDFLODEN af juleforestillinger kan man opleve lidt af hvert. Man fravælger måske perler, og man tilvælger måske det forkerte.På Odense Teater blev det til glæder med en brandflot opsætning af Astrid Lindgrens ’Brødrene Løvehjerte’. På det nyskabte Rialto Teater et pinefuldt forsøg på anti-jul med ’Det store juleterapishow* – og så her på denne regnvejrstunge lørdag: Eventyrteatrets ’Stjernedrys og nissekys’, som er det gedigne stort anlagte show, vi er vant til fra den kant.
Farver og kostumer, så det strutter – rødt, rødt på mange leder, endda en enkelt rød fane, der susede over scenen i starten, så vi et sekund kunne tro, revolutionen skal bryde ud.
Det var noget andet, der brød ud, da de to moderatorer Gudi Glimmer og Geo Glitter tog hånd om begivenhederne, så vi ikke var i tvivl – vi skulle overvære en art tv-show på ’Para-Ice-Hotel’ med dem som både guider og dommere i hele butikken af de døgndrift-tv-konkurrencer, der strømmer over skærmen, ligegyldigt hvornår man trykker på den håndholdte potensforkorter. Geo Glitter med et gnistrende tandpastasmil og Gudi Glimmer med en stemme og et temperament, der fungerede som alle Vild med Dans og X-factor-værter lagt sammen og fordoblet.

PEBERNØDDER

En herlig parodi – parodi kunne man vel kaldet meget i det store show, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Lige holdt i ave af den begavede Gunvor Reynberg, der både har skrevet og instrueret og brugt sin professionelle kunnen til at holde sammen på trådene, på de brogede grupper af husnisser, havenisser, økoalfer og tusmørketrolde, der kastes ud i en stribe præstations-konkurrencer – hvem laver de bedste pebernødder, hvem er mest tosset med træskodans, hvem er hurtigst på ski med hjul under, hvem har X-faktoren, når det gælder om at optræde med et sang eller musiknummer.
Far out-discipliner, mindst lige så far out som i den såkaldte virkelighed på tv-kanalerne. Konkurrencer med indbygget benspænd og svindelnumre og fiduser, samarbejde mellem nogle og krig i kulissen mellem andre. Ondskabsfuldheder og Undskyldninger.
Og for at det ikke skal være løgn: Et alle steds nærværende tv-hold med reporter og fotograf fra ugebladet Sne&Hør.

SMÆLD

Der er smæld i tekster og sange, også begået af Gunvor Reynberg med Christian Dahlberg som komponist – moralske pointer: ”Det er ubarmhjertigt at glemme de små” og ”Der er ingen, der pisser – på havenisser”, om vi må be’!
Af jublen hos publikum får vi bekræftet, hvor meget børn ser tv, og derfor kender afkrogene i hvad, der skal ligne. De snupper pointerne. Selv de hyppige ’Klap’-skilte, der dukker op fra kulissen. De får børn til at grine dobbelt. De griner i forvejen af, hvad de oplever på scenen. Og griner af skiltene, der behandler tv-seere som tungnemme. Og som ulønnede statister.
Eventyrteatret skoler tydeligvis deres medvirkende med omhu. Vi kan vente næste spring frem på banen fra flere af dem.

gregersDH.dk

‘Soli Deo Gloria’ Betty Nansen Teatret 26.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Thomas Levin, Kasper Leisner, Tina Gylling Mortensen og Marie Louise Wille i ‘Soli Deo Gloria’ på Betty Nansen Teatret (tegning: Claus Seidel)

 

GUD ALENE ÆREN?

 

 

 

 

Præcise og knivskarpe situationer i Peter Asmussens næsten revyagtige suite af scener mellem mennesker

Peter Asmussen: Soli Deo Gloria. Instruktion: Thomas Bendixen. Scenografi: Julian Juhlin. Medvirkende: Marie Louise Wille, Tina Gylling Mortensen og Kasper Leisner.  Komponist Yann Coppier.

’Soli Deo Gloria’ spiller på Betty Nansen Teatret indtil 19. december

****


’MERE er der vel ikke at sige’… Sådan lød den første replik i Peter Asmussens ’Hjertet skælver’ på Aarhus Teater for et par år siden. Stykkets fem medvirkende stod i total mørke, og det blev de ved med.
Hans nye stykke, der havde premiere her til aften på Betty Nansen har fire medvirkende. Det er lige så kort. Koncentreret i en række scener, der er som hugget i sten. Replikken fra ’Hjertet skælver’ kunne stå som både begyndelsen og slutningen. Mere er der vel ikke at sige…
Men nu er vi ikke i mørke, scenen er belyst, vi ser de fire, lys bliver kun afløst af mørke mellem dialogerne og situationerne. Og musikken taler med sin egen stemme, klange i sære blokke, der tit lyder, som om de vil opløse sig i harmoni, men aldrig gør det. Musikeren (komponisten) Yann Copier står som en sort silhouet bag skuespillerne med sit elektroniske udstyr.
‘Ikke mere at sige’ – men det er sandelig også meget:
En mand og en kvinde skændes så meget, at de overser, at deres nyfødte dør imens.
En pige på femten er faldet for en dreng på tretten og møder ham igen halvtreds år senere, fordi drengen som voksen beder sin kone kontakte pigen. Han sidder i rullestol, er blind og har mistet taleevnen.
En bøddel i en kz-lejr ekspedere et jødisk ægtepar i gaskammeret og lægger an på parrets teenagedatter.
To fyre forbereder sig på jordens undergang, mens de spiller med terninger og onanerer.
En luder har anbragt en korkprop med et barberblad i sin kusse. Hun vil ikke have flere børn.
En selvmordsterrorist sprænger sig i luften, mens han sidder på en bænk og taler med en studiekammerat.
Til sidst sidder to fugle som på en gren og diskuterer. Hver med sit næb. Den ene kvidrer, den anden tuder som en ugle. Begge snakker som så mange andre. Til en lukket dør.

LYNGLIMT

Formmæssigt er vi som til en revy. Eller en række fortællinger, der er anbragt som cases eller eksempler fra et foredrag om livets umulighed og håbløse og perspektivløse drift frem mod ingen ting for enden af tunnelen. Thomas Bendixen har instrueret de fire spillere i teksterne, der undertiden brækkes op, så ordene hænger i luften.
Er der sammenhæng mellem den halve snes situationer, vi ser? Ikke direkte. Kun ved, at de i lynglimt fortæller om menneskelig nedværdigelse, meningsløshed, uforløste forhold, ubesvarede spørgsmål i en verden, der ikke har forankring i noget.
Ikke i tro. Ikke i formål. Ikke i nogen dybere mening.
Scenen er nøgen. Kun nogle bænke. Som i en anonym park eller på en åben gade. Vi er med Marie Louise Wille, Tina Gylling Mortensen, Kasper Leisner og Thomas Levin i en verden, der svæver i intethed.
Det hele er altså temmelig gustent. Peter Asmussen har valgt at kalde stykket ’Soli Deo Gloria’ – Gud alene æren, som er overskriften på Johann Sebastian Bachs næsten tre hundrede kantater. Om Bach mente det ironisk? Næppe. Dog måske. Han var en kirkens mand, men nok mest ved orglet. At Peter Asmussen med den titel kaster sig i støvet og takker gud for liv og ære og teatrets kunst, er næppe troligt. Ironien skærer gennem de tre ord.

gregersDH.dk

‘Det store juleterapishow’ Rialto Teatret 25.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

ARME RIALTO

 

Hold nedskæringslystne politikere væk fra Rialto Teatret de kommende dage. De vil gå amok.

 

Tomas Lagermand Lundme: Det store juleterapishow. Instruktion: Viktor Tjerneld. Medvirkende: Peter Zandersen, Maria Rich og Peter Flyvholm.

Juleterapishowet spiller frem til 22. december.

*

HVIS politikere i disse dage skulle interessere sig for teaterlivet, f.eks. for at få et realistisk forhold til planerne om nedskæringer, så må vi bede dem styre i en bue uden om Rialto Teatret.
Vi holder af det teater. Det har en fin fortid i det frederiksbergske. Og vi ønsker ikke dets øjeblikkelige nedlæggelse.
Men risikoen er der. Teatret havde denne onsdag aften premiere på et stykke med titlen ’Det store juleterapishow’. Titlen dækker over en god times højtråbende, overgearet vrøvl, formuleret under det påskud, at julen sætter os alle sammen i tilstande af angst og panik ved tanken om, hvor svært det er at leve op til vores forventninger om julens lyksaligheder. Og at vi derfor har behov for terapeutisk behandling.
I betragtning af det usammenhængende sludder, publikum udsættes for, om nissevenner, pebernødder, julehjerter og grønlandske iglooer m.m. til akkompagnement af ’El condor passa’ og den russiske nationalmelodi, så vil vi høfligt henvise stykkets ophavsmænd, forfatteren Tomas Lagermand Lundme og instruktøren Viktor Tjerneld til at søge terapeutisk behandling for deres egne juletraumer.
Tre skuespillere kæmper en larmende kamp for at få en slags mening i galskaben. Da de er etableret som fast ensemble på Rialto af bevillingshaveren Nørrebro Teater, kan man kun ønske for dem, at de kommer hurtigt videre til brugbare opgaver.
Og sørg så for at sikre indgangen mod nedskæringslystne politikere.

gregersDH.dk

‘Vores sensommer’ Østre Gasværk Teater 24.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard i ‘Vores sensommer’ på Østre Gasværk Teater (tegn. Claus Seidel)


 

 

REVYKUNST

 

I

 

BREDFORMAT

 

 

 

Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard spiller ’Vores sensommer’ rørende og skarpt. To gnistrende revykunstnere på deres oprindelige hjemmebane: Skuespillet.

Ernest Thomsen: Vores sensommer. Instruktion: Anders Lundorph. Scenografi: Astrid Lynge Ottosen. Medvirkende. Lisbet Dahl, Ulf Pilgaard, Trine Pallesen, Mads M. Nielsen, Troels Malling, Oscar Dietz m. fl.

’Vores sensommer’ spiller på Østre Gasværk Teater indtil 20. december.

*****

 

SENTIMENTALITETEN lurer lige under vandskorpen. Og det gør heller ikke noget. Den skal endda have lov at stikke næsen op, som den gør i de sidste replikker, da Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard står der ved søens bred og siger farvel til sensommeren i deres hytte i Maine.
For sentimentalitet kan godt være noget med følelser, der er ladet og får lov til at stå og dirre nogle øjeblikke.
Men ikke for længe. Derfor går tæppet ned, d.v.s. lyset slukkes (tæppe bruger man ikke i Østre Gasværk).
Og derfor holder instruktøren Anders Lundorph fra starten forløbet mellem de to i ægteparret fast i en fin balance mellem nostalgi og ironi. Ømhed og aggression.
Han kan gøre det, fordi han har et par skuespillere i hænderne, der kender hinanden i bund og grund, har erfaringen og alderen til at se faldgrubber og muligheder, og teknisk kan bruge hele det arsenal af kunnen, de har fra deres arbejde med revyerne, de lynhurtige reaktioner, de minutiøst tegnede pauser, de skærende kontraster, der kan skabe øjeblikke, der er både uventede og dybt genkendelige mellem to mennesker, der ved ud og ind, hvor de har hinanden som parterne i et ægteskab. Og som partnere på scenen.

NÆRVÆR

Det er ikke det, vi kalder et STORT stykke. Men det en fabelagtig nærværende.
Vibrerende følelsesladet. Uden at der bliver grædt snot.
Historien om ægteparret Norman og Ethel. Han irritabel, glemsom, distræt, selvretfærdig, forkælet, men overordentlig elskelig, så snart han er på vægtskålen op mod sit energiske, praktiske livstykke af et varmt, glad kvindemenneske, som er evigt beredt til at håndtere hans utålelige, men også rørende, selvoptagne ubehjælpsomhed. Konstant bevidst om, at al hans snak om at være gammel – ikke bare gammel, men på afgrundens rand – især handler om at spille gammel.
”Jeg må have læst en bog, inden det er for sent. Jeg må nok hellere nøjes med en novelle!…”
Han hænger med sin avis i lænestolen og småvrisser: ”Nogen må jo have kontakt med virkeligheden!”
Af gammel vane bliver næsten alt til ironi og sarkasme i hans reflekser over for konen – og over for datteren Chelsea, og den opdukkende, kommende svigersøn, den unge tandlæge – men ikke over for den 13-årige søn af tandlægen, som han ikke behøver opføre sit vakkelvorne særlinge- og oldingespil over for, men lynhurtigt falder i hak med i den grad, at han overtager teenagerens fuck-jargon.
Ethels henrivende og jordbundne håndtering af alle hans oldinge-neuroser visner over for det friske pust fra knægten, der ikke gider høre på gammelmandsvrøvlet.
Alt udspinder sig i den nødtørftige sommerhytte, scenograf Astrid Lynge Ottosen har bygget op, omgivet af så dybt vand, at knægten – hvem det nu er (forestillingen opererer på skift med Gustav Jeppesen, Oscar Dietz eller Osvald Berg) – kan springe i, svømme henrykt rundt og endda fange sig en fisk i.

BREDFORMAT

Trine Pallesen er kæk som datteren, der prøver at overvinde irritationen over sin egocentriske far. Mads M. Nielsen er svigersønnen, der temmelig konsterneret, men beslutsomt tager udfordringen op, og Troels Malling er postbuddet, der er blevet svimmel af i tredive år at køre sin rute rundt om den stedlige sø og derfor nu har besluttet at køre den anden vej rundt.
Brikkerne omkring har således deres plads.
Men det er Lisbet Dahls jordisk dejlige spil som Ethel og Ulf Pilgaards fremragende karaktertegning af en mand, som i sin antrædende demens oplever sig selv som verdens navle, men ved, han ikke er det.
Smukkere kan det næppe gøres. Vi husker ikke præcist, hvor genialt det lykkedes for Henry Fonda og Katharine Hepburn i filmatiseringen fra 1981. Heller ikke hvor mageløse Jørgen Reenberg og Ghita Nørby var på Det kgl. i 2002.
Men vi fryder os gerne over at se Dahl og Pilgaard for en kort stund slå arme og begavelse ud i noget, som vi kunne kan kalde deres gnistrende revykunst i bredformat.

gregersDH.dk

‘Don’t touch Nefertiti’ Christmas Cabaret i Glassalen, Tivoli 23.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

 

Andrew Jeffers som Hercule Poirot og Katrine Falkenberg som Nefertiti i ‘Don’t touch Nefertiti’ i Glassalen i Tivoli. (Foto: Thomas Petri)

 

FINGRENE

 

FRA

 

NEFERTITI

 

Vivienne McKee flipper ud på vanlig vis i sin vilde rundtur omkring den egyptiske Nefertiti. En Christmas Cabaret, der er morsom langt hen ad vejen.

 

Forfatter og instruktør Vivienna McKee. Scenograf: Kirsten Brink. Kapelmester: Stuart Goodstein. Medvirkende: Vivienne McKee, Katrine Falkenberg, Rikke Hvidbjerg, David Bateson, Andrew Jeffers, Bennet Thorpe, Claus Lichtenberg og i stedet for den sygemeldte Casper Phillipson: Rhydian Jones.

Crazy Christmas Cabaret spiller i Glassalen til engang efter nytår.

****


LIGE så koldt der er udenfor, lige så varmt er der indenfor i Tivolis Glassalen, hvor Vivienne McKee med sit utrættelige humør og sin lige så utrættelige hittepåsomhed laver Crazy Christmas Cabaret for jeg ved ikke hvilken gang, jo det ved jeg godt, for det står i programmet – for 33. gang! Uafbrudt siden 1982, men i Glassalen først fra året 1998.
Ideer har det aldrig skortet på. Hun har været både Danmarks- og verdenshistorien igennem med særlig svaghed for de emner, der har animeret til udstyrsstykker i oldtids- og middelalderantræk og til groteske anakronismer.
I år er hun så dykket tilbage til egyptiske Nefertite, den pæne dame, hvis buste blev fundet i 1912 af tyske arkæologer og nu befinder sig på et museum i Berlin.
Nefertiti er skøn at skue, og da hun udfoldede sit liv for over tre tusinde år siden, er der frit slag til at brodere på hendes skæbne. ’Don’t touch Nefertiti’ kalder Vivienne MacKee sin julecabaret.
Og for at vi ikke skal glemme titlen, gejler Vivienne McKee os op til at råbe ordene og fægte med armene, hver gang titlen nævnes i forestillingen. Det er ægte engelsk kabaretstil. Vi leger med og tager, hvad der kommer.
Ligesom Nefertiti må finde sig i at blive genstand for hvad som helst: Sat til salg på et museum i Cairo, rende rundt med bar mave, synge og danse hula-hula til akkompagnement af ’King Tut’s Trio’ og blive kurtiseret af hvem som helst fra James Bond til den enarmede tysker Günther von Hinten, blive forhørt af den franske detektiv Hercule Poirot for ikke at tale om den faste Vivian McKee-figur, Dr. van Helsingør med Sherlock Homes-kasketten.
Katrine Falkenberg spiller Nefertiti, når hun ikke spiller noget andet, for sådan er stilen jo, den stil, der appellerer til hvad som helst, især total galskab.
Vi elsker den faste bamsemand Andrew Jeffers med den rungende stemme, hvad enten han er museumsdirektør Faleffel eller spion Poirot. Ligesom vi med gode grin sluger de øvrige galninge i uberegnelige roller: David Bateson, Bennet Thorpe, Claus De Lichtenberg og Rikke Hvidbjerg.
Vi går lidt i stå nogle få gange over utrætteligheden i vanviddet, Cabaret’en er som altid lige lidt for lang, Vivienne McKee er umættelig og endeløst kreativ i sine verbale påfund.
Som både forfatter og instruktør, for ikke at tale om som overalt omfarende medvirkende, er det jo hende selv, der tøver med at føre saksen. Det har hun før fået at vide. Men udsolgte Glassale gennem alle årene holder hende vel fra at klippe til. Og nummeret i år med de tre kameler rører hun ikke ved, for så får hun spanking.

gregersDH.dk

‘Jægerbruden’ Kgl. T. Operaen 22.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

 

 

En drøm: Gisela Stille som Agathe betræder Ulveslugten i ‘Jægerbruden’ (Foto: Det Kgl. Teater)

 

I  ULVESLUGTEN

 

’Jægerbruden’ er farver, fantasi og djævelsk cirkus for Kasper Holtens og hans scenograf Ed Devlin. Et skydetelt i verdensudgave på Operaen. ’The Black Rider’ efter romantisk mønster.

Carl Maria von Weber: Jægerbruden. Instruktion: Kasper Holten. Scenograf: Es Devlin. Medvirkende: Michael Shade, Oliver Zwarg, Gisela Stille, Anke Briegel, Morten Staugaard, Dirk Aleschus, Palle Knudsen og Jens Chr. Tvilum. Dirigent: Dirk Kaftan.

’Jægerbruden’ spiller på Operaen endnu fem aftener inden jul.

*****


SELVFØLGELIG er det individuelt, hvad man oplever med ’Jægerbruden’ på Det Kgl. Som dreng var det for denne anmelder musikken, temaerne med de vidtspundne arabesker, Agathes brusende E-dur-arie – jeg anede intet om, hvem Agathe var, intet om handlingen – det var potpourri-ouverturen, der lå som 78-plade og snurrede, jeg prøvede mig frem på klaveret, men det lød af ingen ting, det, der talte, var hornklange, ensomme violinstemmer, brusende orkester.
Alt var musik, melodier, der fulgte mig dag og nat. Dér lå eventyret. Og uhyggen, Ulveslugten i 2. akt, djævelskabet? Anede ikke, hvad det drejede sig om.
Nu sidder man så dér med Kasper Holtens ’Jægerbruden’, musikken hiver erindringerne frem, men det er helt andre ting, der overvælder, og endda hænger der endnu, hvor tæppet er gået ned.
Det er billederne. Det er scenografien – ligesom efter ’Il trittici’ lørdag aften. De magiske, visuelle indtryk.
Fra ouverturens start det kæmpestore landkort af Bøhmen, det romantiske Sachsen, stederne, der også er Wagners Nieblungen-hjem, Carl Maria von Weber Dresden, skove, bynavne, stednavne, der rammes et efter et af blødninger fra skud som på musikalsk tælling – jo, vi skal i gang med historien om en fugleskydning, om magiske kugler, der bliver til ved djævelskab, Grimms eventyr, Winthers ’Hjortens flugt’ rykker ind i baghovedet, tysk højromantik. Men også om krig. Ikke kun, fordi der står Dresden over en af byerne, men – da tæppet går – fordi Kasper Holten lader nedslidte, invaliderede soldater krydse scenen, bl.a. ham med det forbundne ben, der såmænd bærer navnet Kasper, jægeren, der er i pagt med fanden selv, den Kasper, der lokker stykkets helt Max ud til Ulveslugten – ja, det hedder den! Og den er en tand mere uhyggelig end vores milde Ulvedale i Dyrehaven – slugten, hvor de magiske kugler skal støbes, de syv kugler, der kan ramme plet, den syvende styret af djævelen og ikke som hasardkuglen i en russisk roulette.
Billederne, scenografien. De sorte ravne, der allerede under ouverturen flakker omkring den omrejsende cirkusvogn, trukket af en sær direktør og besat med mandslinge, klovne.
I 2. akten denne Ulveslugt, igen med ravnene pirkende omkring under kuglestøbningen, som udspiller sig mellem dynger af faldne soldater, der fylker sig med deres hvide kranier i skovtykningen.
Den hvidklædte Agathe, der vader mellem ligene, synger om sit savn og sit håb om, at hendes Max vinder fugleskydningen, så hun kan få ham – er det drøm, er det mareridt? Er det hendes drøm, eller sker dette i Max’ hoved, det er ligegyldigt, vi er i en magisk verden af grumme begivenheder – sandelig mere grumme end hændelserne i ’Hjortens flugt’, som Christian Winther undfangede de første vers til, næsten samtidig med, at Weber skrev ’Jægerbruden’ – det var omkring 1820 – dansk skovmystik af lidt mildere art.

FRISKUDDET

Intrigerne om den ensomme helt Max handler om, hvordan et menneske griber til vanvittige midler for at få det, han ønsker sig – her pigen, for Goethes ’Faust’ er det alverdens viden – en pagt med djævelen er løsningen, og der er altid folk, der kan give en hånd til fordærvet. Det er ’friskuddet’, det syvende. Det er ’friskytten’ Max, der har givet navn til operaen – ’Jægerbruden’ er typisk en mildere dansk vinkel på affæren. Det har været operaens navn her til lands, siden Weber var på besøg i Danmark i 1820 og dirigerede ouverturen i spidsen for Det Kgl. Kapel en oktoberaften, et halvt år før ’Der Freischïtz’ havde premiere i Berlin i foråret 1821.
Historien kan vi tage for, hvad den er. Vi kender den fra Roberts Wilson’s ’The Black Rider’, som vi så på Betty Nansen Teatret så sent som sidste år i Katrine Wiedemanns iscenesættelse med Tom Waits kulsorte sange. Webers musik summer i glød og fantasi, og Kasper Holten og hans scenograf har givet historien billeder, der folder sig ud for vores øjne med næsten filmisk detaljeret rigdom – vældige cirkler af horologisk mekanik i kæmpeformat drejer og snurrer for og bag.
Det er som at se Jens Olsens berømte verdensur på Københavns Rådhus i overstørrelse, det er tids og livsforløb gjort til personlige skæbner for operaens personer.
Agathe og hendes veninde Ännchen færdes i cirklen i deres egen verden med hjemmehygge, våben på væggene, anegalleri i én langsomt snurrende cirkel bevægelse.
Jordklode, evighed, hverdagens trummerum, og livets tilskikkelser passerer og udfolder sig som akkompagnement til fortællingen om død, om satsning, om folkeliv, om skæbnens vilkår. Vi bæver lidt for deres balanceevne, de to, på skiven. De må have det, som når man forsøger at gå den gale vej op eller ned ad de rullende trapper på Hovedbanegården.

SANGERE

Sunget bliver der flot og troværdigt af den sikre, tyske tenor Michael Shade som Max, så smukt i alle lejer af Gisela Stille, spidst og koket af Anke Briegel som Ännchen. Og solidt og klangfuldt af Oliver Zwarg i Kaspers parti. Som der bliver det af Morten Staugaard, Palle Knudsen, Dirk Aleschus og Jens Chr. Tvilum. Et lille galleri af sangere fra Canada, Sverige, Tyskland, Norge og såmænd Danmark.
Vi går for at høre gode sangere i den ’Jægerbruden’. Men vi går ikke mindst for at høre musikken spillet glansfuldt og farverigt af Kapellet under den tyske dirigent Dirk Kaftan og fordybe os i en lige så farve- og detaljerig opsætning af Holten og hans engelske scenograf Es Devin, og hvad mere? Jo, da: Anja Vang Krags blomstrende kostumer. Og et godt syngende kor.
Og så for at leve et øjeblik med en barndomserindring.

gregersDH.dk

‘Il trittico’ Operaen 21.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Susanne Resmark, Elisabeth Halling, Marco di Felice og Elsabeth Dreisig i ‘Gianni Schicchi’ på Operaen (Foto: Miklos Szabo)

*

*

*

*

*

*

 

 

 

OPERAENS TRIUMF MIDT I SNESTORMEN

 

Puccinis ’Il trittico’ er lutter suveræne udfoldelser på Operaen. En repremiere, der igen placerer Det Kgl. sikkert på det musikdramatiske, europæiske landkort. Vi baner os vej til den gennem sneen.

Puccini: ’Il trittico’ – ’Kappen’ (Il tabarro), ’Søster Angelica’ (Suor Angelica)  og ’Gianni Schicchi’. Instruktion: Damiano Michieletto. Scenografi: Paolo Fantin. Dirigent: Guliano Carella. Medvirkende bl.a. Elisabeth Llewellyn, Marco di Felice, Kristina Mkhitaryan, Susanne Resmark, Hanne Fischer, Elisabeth Halling, Tuva Semmingsen, Elisabeth Dreisig, Per Høyer – og Bo Thomas som det stumme lig af Busso Donati i dynerne i ’Gianni Schicchi’.

’Il trittico’ spiller igen 24., 26. og 28. november samt 3. december.

******


DER er ingen vej udenom. Vejen går direkte til Operaen på Holmen. Selvom vejen er kringlet, og vi brokker os over stedet i tide og utide, bander det stormomsuste sted ned i helvede, skælder Mærsk, vejvæsen, taxachauffører, parkeringsvagter, kommune, trafikminister og regering hæder og ære fra på grund af beliggenheden, tilkørselsforholdene og denne aften: Vorherre, fordi han oveni har dekreteret snestorm.
Så altså alligevel:
No way. Ingen svinkeærinder. På med skistøvlerne. Puccinis ’Il trittico’ går derude, og så kan alle geodætiske og meteorologiske trængsler gå hjem og lægge sig.
Det er opera, så det svinger i de mentale barduner.
’Il trittico’ er en genoptagelse af succes-opførelserne for tre år siden. Tre operaer koblet sammen. Puccinis mord- og jalouisidrama ‘Kappen’, hans ‘Suor Angelica’, der er katolsk delirium af rystende dimensioner, og til sidst hans ’Gianni Schicchi’, der er en scene hugget lige ud af Dantes ’Inferno’, grinagtig, så ikke et øje er tørt, når vi ude i vinterstormen bagefter går og undrer os over, at noget fra Dantes Guddommelige Komedie kan leve så meget op til ordet ’komedie’ som den historie.
Hvad den selvfølgelig kun kan, fordi Puccini og hans librettist Giovacchino Forzano samt Operaens flok af sangere, Det Kgl. Kapel med dirigenten Giulano Carella og scenografen Paolo Fantin, og hvem der ellers er ansvarlig, præsterer det kongeniale.
Fantins mesterværk af en dekoration hænger endnu i skrivende stund for vores øjne, fordi Fantin slutter med ved et tryk på en knap at forvandle ’Gianni Schicchi’s gigantiske samlesæt af en marskandiserbutik i tre etager til at blive det grandiose slagnummer af containere, der to timer før var hjemstedet for ’Kappen’ – ’Il trittico’s åbningsforestilling. Vips! Som var der gnedet på Aladdins lampe. Et visuelt forvandlingsshow, der nu – da vi så hidsigt og for en gangs skyld er i lag med at dænge Operaen til med superlativer – også fortæller noget om, hvad Operaens tek- og mekanik kan.

OVERBEVISENDE

Der blev her på denne blog spenderet fem stjerner på opsætningen i marts 3013, der i øvrigt blev bestøvet med en Reumert-pris.
Det vokser til seks stjerner her ved genopsætningen, fordi alt er så overbevisende og stimulerende løftet op i virtuose lag af professionalisme og entusiasme.
Humor og instrumental delikatesse i Puccinis leg med stemmer i orkester og på scene smelter sammen med iscenesætteren Damiano Michielettos myldrende påfund i ’Gianni Schicchi’, hans infernalske stramhed i ’Suor Angelica’ og kvælertaget i det veristiske psykodrama ’Kappen’.
Sangligt er vi på niveau med de store præstationer dengang. Marco di Felice er, som Johan Reuter var det i 2013, en klippe af sikkerhed som både den forpinte bådfører i ’Kappen’ og titelparti-indehaveren i ’Gianni Schicchi’.
Elisabeth Llewellyn bærer i samme åndedræt den ulykkelige Giordetta i ’Kappen’ lige så glødende smukt igennem som Gitta- Maria Sjøberg gjorde det i ’Kappen’ for to sæsoner siden. Og hun er lige så hjertegribende og smadret en katolsk nonne i ’Sour Angelica’ som den uruguayske Maria José Siri var ved den forrige opførelse. Vi husker hende i øvrigt – Elisabeth Llewellyn – som en varmt syngende Bess i Det Kgl.s ’Porgy og Bess’ for et par år siden.
Hvad der i øvrigt rører sig i disse tre originale værker af Puccini kan man læse mere om på denne blog i anmeldelsen af premieren 18.3. 2013.
Kun konstaterer vi nu i dette hellige efterår 2015, at kræfterne på Den Kgl. Opera i den københavnske udlændighed på den anden side af havneløbet er i fulde omdrejninger. Vokalt, instrumentalt, scenisk og teknisk.
I siderollerne en flot-ved-stemme Niels Jørgen Riis som den ulyksalige elsker Luigi, der får en kniv i maven, dør og dækkes til med en kappe i ’Kappen’. En prægtigt syngende Hanne Fischer som den emsige kludekone i samme opera, hele bundtet af syngende ofre for klosterindespærringen tugtet og spanket af Tuva Semmingsen, Elisabeth Halling og Susanne Resmark.  Gert Henning-Jensen som Rinucio på sprælske og sceniske udflugter i marskandiser-bjerglandskabet i ’Gianni Schicchi’, hans nuttede kæreste Lauretta, sunget af Kristina Mkhitaryan, som kvidrer den lille hyklerarie ’O mio babbino caro’ med yndefuld røst til glæde ikke mindst for de mange, der bruger arien som mobil-svar.
Utallige små og store oplevelser på denne aften. Inden døre.

gregersDH.dk

‘No Planet B’ Husets Teater 20.11.2015 Anm.

Category : Alle, Anmeldelser

Sidsel Agensø og Maibritt Saerens i ‘No Planet B’ på Husets Teater (Foto: Oliver Hoffmeyer)

 

 

 

HVEM SKAL

 

 

NAKKES

 

 

 

 

’No Planet B’ på Husets Teater er et hårdtslående bidrag til klimadebatten. Vi er alle ansvarlige, men nogle mere end andre.

 

Dramatiker: Vivian Nielsen. Instruktion: Heinrich Christensen. Scenografi: Ida Marie Ellekilde. Medvirkende: Sidsel Agensø og Maibritt Saerens.

’No Planet B’ er produceret af Teater ’Powerplay’ og spiller på Husets Teater indtil 12. december.

****


STIK instruktør Heinrich Christensen et foredrag, så skal I se løjer.
Vivian Nielsens nye stykke ’No Planet B’ har langt hen ad vejen karakter af et foredrag om menneskehedens ulyksalige håndtering af forhold til klimaet.
Et udmærket foredrag, der rusker ordentlig op i alle ender af miseren, vores afgrunde af forsømmelser, vores bjergtoppe af overforbrug, vores vanvittige sløsen med jordens ressourcer, vores egocentriske kamp for at skovle til os, slå hinanden i hovedet i konkurrence om meget og mest, og vores viden om, at det hele nok går ad helvede til, men vi tror også på, at det heldigvis nok går mest ud over de andre.
Hun er vred og indigneret. Nu er hun jo et ægte teatermenneske, en dramatiker, det godt ved, at der gerne skal mere end foredrag til. Og dér kommer så Heinrich Christensen og får sammen med de to skuespillere Maibritt Saerens og Sidsel Agensø skruet foredraget op til en syndflod af action, hvor de to det ene øjeblik er docenter, der smækker overskrifter og slagord på tavlen, det næste øjeblik kvæler hinanden i klumper af indlandsis eller tager plasticposer over hovedet. Eller spiller kakerlakker, der breder sig som ukrudt, når naturen rådner. Eller stabler stole på højkant og lader stablen vælte, så vi kan få den skrøbelige balance illustreret.

VÆRS’GO OG SKYD

Ansvaret er fælles, og alle har ansvar, men på et tidspunkt er det magthaverne, der får pisken – Sidsel Agersø råber desperat: ”Jeg får lyst til at nakke nogen!!”. Og da ’nogen’ ikke skal svæve anonymt i luften, kan vi som publikum vælge mellem en halv snes stjernepolitikere og stjernekapitalister – inkarnationer af den almindelige vækstfilosofis hærgen – hængt op med billeder på balloner, som man kan plaffe ned.
En anonym publikummer ved navn Adrian Hudges melder sig og nedlægger Donald Trump, den amerikanske børs- og ejendomsspekulant og lige nu præsidentkandidat. Det er altid godt at få navn og etiket på de skyldige i denne verdens skæve gang. Men Vivian Nielsen er for klog til ikke at grave dybere: Vreden over de ansvarsløse magtfulde afløses let af råbet på stærke ledere, dem, der kan brage igennem det besværlige demokrati og træffe beslutninger. Råbet nedkalder Vivian Nielsens afsluttende argumentation for demokrati som grundværdi. Hun lader Maibritt Saerens fortælle, at når et rensdyr aner vand, drejer det hovedet i dén retning, den fornemmer, vandet er. Først hvis 51% af flokken drejer hovedet samme vej, løber hele flokken mod vandet. Vivian Nielsen ved noget om dyr i det arktiske, så den flertalsbeslutning godtager vi.
Forestillingen er et flot stykke pædagogik, firkantet og næsten voldeligt formuleret af de to spillere. Det gentager sig selv lidt rigeligt undervejs. Men det er usædvanlig dramatik af en art, der kan være god brug for.

gregersDH.dk

Blog-ferie 3.-20. november 2015

Category : Alle, Anmeldelser

Enkelte forestillinger, der har premiere under bloggens ferie 3. – 20. november, bl.a. ‘Jægerbruden’ på Operaen og ‘Vores sensommer’ på Østre Gasværk, vil blive anmeldt og tegnet til af Claus Seidel kort efter 20. november.

 

 

Mvh

 

gregersDH.dk